Kolozsvár és Temesvár a legélhetőbb romániai városok

Az erdélyi és a bánsági főváros nemcsak Bukarestet előzi meg, hanem Budapestet, Pozsonyt, Prágát, Barcelonát és San Franciscot is.

Kolozsvár a legélhetőbb romániai város a numbeo.com, életminőséggel foglalkozó nemzetközi adatbázis szerint. A portál, mely állítólag a legnagyobb a világon a maga nemében, a látogatók által szolgáltatott adatok alapján állítja össze a kimutatásokat, rangsorokat. 2016 május 10-ig 301 ezer látogató 2,6 milliónál több adatot töltött fel.

A globális életminőségi rangsort Canberra vezeti, megelőzve az ugyancsak ausztrál Adelaide-t és a svájci Zürichet. Az első tízbe Edinburgh (Skócia), München (Németország), Melbourne (Ausztrália), Wellington (Új-Zéland), Victoria (Kanada), Brisbane (Ausztrália) és Genf (Svájc) fért még be. A városokat nyolc kritérium alapján rangsorolták: vásárlóerő, közbiztonság, közegészségügy, árak, lakásár/jövedelem arány, tömegközlekedés, környezetszennyezés és klíma.

A 143 várost tartalmazó listán három romániai település található: Kolozsvár a 54-ik, Temesvár 55-ik, Bukarest pedig 107-ik. Kolozsvárt közvetlenül Madrid előzi meg. Az éllovas ausztrál főváros életminőségi indexe 241,56, míg a Kincses Városé 166,61, Temesváré 166,14, Bukaresté pedig 123,66. Az erdélyi és a bánsági nagyváros a közbiztonság és az árak terén áll a legjobban, mindkét kategóriában lekörözve, többek között, a 96-ik helyre rangsorolt, 136,90 életminőségi indexű Budapestet.

A minősítési rendszer legvitathatóbb eleme a klíma index, hiszen míg az egyik ember a meleg, mediterrán időjárásra esküszik, addig a másik a hűvös óceánira. Jórészt a klímaindexnek tudható be, hogy a forró, trópusi éghajlatú Szingapur csupán a 123-ik a listán, az éghajlati tényező figyelembe vétele nélkül a délkelet ázsiai városállam jóval előkelőbb helyezést ért volna el. Kolozsvár és Temesvár olyan városokat előz meg a numbeo.com ranglistáján, mint Tokió, San Francisco, Prága, Oslo, Dublin, Zágráb, Barcelona, Los Angeles, Pozsony és Varsó.  

Az első ötven között kilenc kanadai, nyolc egyesült államokbeli és hat ausztrál város található. A kimutatás szerint a legmagasabb jövedelemmel az arizonai Phoenix, illetve Zürich és Genf lakosai rendelkeznek, ám a két svájci város az árak területén is éllovasnak számítanak.

2013-ban, az ország területi átszervezésének szakmai megalapozásával megbízott bizottság által készített tanulmányban a Temes megyei Kisszentest nyilvánították az ország legélhetőbb településének. Azt, hogy a rangsor komolyan vehető, igencsak megkérdőjelezi a tény, hogy a második és a harmadik helyre két Ilfov megyei, tipikusan balkáni jellegű, szedett-vedett település, Voluntari és Corbeanca került.  

Kapcsolódók

Kimaradt?