Államtitkár: a Hexi Pharma egyes fertőtlenítőszereit tízszeresére hígította

A Hexi Pharma néhány esetben egyes fertőtlenítőszereit tízszeresére hígította - jelentette be szerdán az egészségügyi minisztérium államtitkára.

Victor Strâmbu elmondta, az állami laboratórium (ICECHIM) ezt azt követően állapította meg, hogy a fertőtlenítőszerek piacát uraló romániai cég, a Hexi Pharma termékeiből vett mintákat megvizsgálta. Az államtitkár hozzátette, a Központi Kémiai Kutatóintézet (ICECHIM) azt vizsgálta egyebek mellett, hogy a cég a fertőtlenítőszereit hígítja-e.

A következő napokban mintákat vesznek azokból a termékekből is, amelyeket más cégek állítanak elő, a cél ugyanis az, hogy a kórházakban használt fertőtlenítőszerek kifogástalanok legyenek a betegek biztonsága érdekében - tette hozzá Victor Strâmbu.

Az államtitkár konkrét példákat is adott. Hexi Pharma Suprasept nevű termékében például a glutaraldehid-koncentrációnak 12 százalékosnak kellett volna lennie, a megvizsgált mintában ez az érték 1,23 százalékos volt. Egy másik termékben az ammóniumklorid-koncetrációnak 15 százalékosnak kellett volna lennie, a mintában 5,18 százalékos volt az érték.

Az államtitkár bejelentette, megbírságolták a céget, és azonnal visszavonják a hamisított szereket.

Az eredmények azért is meglepőek, mert az egészségügyi minisztérium korábban elrendelt vizsgálatok során megállapította: nincs veszélyben a romániai kórházi betegek egészsége amiatt, hogy hígított szereket használnak az intézmények fertőtlenítésre. Az időközben lemondott Patriciu Achimaș Cadariu tárcavezető tájékoztatása szerint a vizsgálatok során összesen 3526 mintát vettek a kórházakban használt fertőtlenítőszerekből, és ezeknek mindössze 5 százaléka volt alacsonyabb hatásfokú az előírtnál.

A Romániai Orvosok Szövetsége elnökének tájékoztatása szerint a minisztérium a tesztek során csak azt vizsgálta, a fertőtlenítő után mennyi baktérium marad a különböző felületeken, míg a vírusokra, spórákra, gombákra nem terjedt ki a vizsgálat. Nem vizsgálták például, hogy a felületeket, a sebészeti felszereléseken, az endoszkópon jelen van-e a Hepatitisz C vírus, pedig ez a fertőzésveszély nem elhanyagolható - mutatott rá Bogdan Tănase, a bukaresti onkológiai intézet sebésze.

Fontolgatják a vállalat beperelését

Dan Suciu, a kormány szóvivője elmondta, fontolgatják a vállalat beperlését, és kártérítést követelhetnek. Hozzátette: azt javasolják a kórházaknak, hogy ne használják többet a cég által forgalmazott fertőtlenítőszereket.

A hatóságok szerint az intézkedések következtében nem alakul ki hiány, mert a Hexi Pharma a fertőtlenítőszer-piac húsz százalékát uralta, így vannak más cégek is, amelyek el tudják látni a kórházakat.

A Hexi Pharma az eredmények nyilvánosságra hozása után közleményben elnézést kért, és közölte, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszavonják termékeiket. Bejelentették, hogy beszüntették már működésüket, és a tulajdonos kérte a bíróságon a cég felszámolását.

Romániában ügyészségi vizsgálat is indult a hamisított fertőtlenítőszerek ügyében. A média korábban azt írta, hogy az üzletember hétszeresen felhígított fertőtlenítőszert adott el kórházaknak a piaci árhoz képest tízszer magasabb áron.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?