Váltsd kedvezményre az önkénteskedéssel töltött órákat!

Az önkéntesség kultúráját kívánja népszerűsíteni a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Iroda, amely hiánypótló és a térségben egyedi módon internetes platform segítségével teremt kapcsolatot a civil programok és önkéntesek között.

A platform számítógépen, táblagépen és okos-telefonon egyaránt használható, és segítségével egymásra találhatnak a civil szervezetek és a potenciális önkéntesek, ugyanakkor biztosítja a projektek átláthatóságát, az önkéntes órák nyilvántartását és az önkéntesség népszerűsítését - mutatott rá Furus Levente.

A kezdeményező Turulmadár Ifjúsági Iroda vezetője szerint szükség van az önkéntesség népszerűsítésére, hiszen Romániában mindössze a lakosság alig 14 százaléka önkénteskedik, szemben a példaértékűnek számító Norvégiával, ahol a lakosság 80 százaléka vesz részt ilyen programokban aktívan. A hazai önkéntesek profilja: felsőfokú végzettségűek, középkategóriás fizetéssel rendelkeznek, és jól szituált családokból származnak.

Furus Levente elmondta, a Norvég Civil Alap által 39 000 euróval finanszírozott, összesen 41.250 eurós költségvetésű „Önkéntes közösség” című projektjük keretében az elmúlt egy évben arra törekedtek, hogy Háromszéken növeljék a civil projektekben való részvételt.

Mire jó a www.platz.ro?

A helyi informatikai vállalkozások segítségével létrehozott és a napokban elindított önkéntes platformon egyrészt civil szervezetek regisztrálhatnak, feltölthetik profiljukat, projektjeiket, híreiket, kezelhetik az önkéntesek óráit, kreditjeit, valamit kimutatásokat készíthetnek az óraszámokról, projektekről.

Másrészről az önkéntesek vagy az önkénteskedni vágyó személyek tölthetik ki profiljukat, kezelik önkéntes órájukat és projektjeiket. A platform különlegessége, hogy az önkéntes órák (kreditek) későbbiekben beválthatók lesznek különböző kedvezményekre. Furus Levente szerint a platformot népszerűsítették iskolákban, szervezetek körében, eddig tíz civil szervezet regisztrált, és jelenleg 55 személy jelentkezését várják különböző projektek lebonyolításához.

Árva gyerekeket segítenek

A Turulmadár Ifjúsági Iroda vezetője szerint ugyancsak az „Önkéntes közösség” projekt keretében valósul meg a 2012-ben elindított „Berde Mózsa kör” nevű délutáni oktatóprogram, amelynek célja a csonka családokban, nehéz körülmények között élő vagy árva gyerekek lelki örökbefogadása, készségeinek fejlesztése családias környezetben. Jelenleg Sepsiszentgyörgyön, Kökösben, Bibarcfalván és Cófalván hetente egy alkalommal, 15 szakképzett pedagógus irányítása alatt több mint száz gyerekkel foglalkoznak hetente.

A Berde Mózsa kör keretében játékos, családias hangulatú, nevelő jellegű környezetet teremtettek a foglalkozásokon résztvevő gyerekek számára, akiknek a közelgő ünnepekről, népszokásokról beszélnek, de többek között vannak nyelvtanulás, földrajz, szakmai ismeretek, elsősegélynyújtás órák is - sorolta Furus Levente, aki szerint a résztvevő gyerekek helyi vállalkozások támogatásával péksüteményeket is kapnak. Hozzátette: a kör résztvevői számára szerveztek honismereti tanulmányutakat, melyek célja a gyermekek kulturális, történelmi, építészeti ismereteinek bővítése, erdélyi magyar öntudatuk erősítése.

A Turulmadár Ifjúsági Iroda vezetője szerint az „Önkéntes közösség” projekt keretében az elmúlt egy évben több mint 2 500 önkéntes munkaórát regisztráltak. Ugyanakkor egy nemzetközi partnerség is kialakult a norvégiai Bergen városában működő önkéntes központtal, amellyel a közlejövőben közös projekteket valósítanak meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?