Kürtőskalács fesztivállal ünneplik Európa napját Sepsiszentgyörgyön

A háromszéki megyeszékhely új főterén, szombaton 10 és 17 óra között kürtőskalácssütő versennyel illetve számos kiegészítő kulturális programmal ünneplik Európa Napját, a kulturális sokszínűséget és népszerűsítik a helyi termékeket, mutatnak rá a szervezők.

Madarasi Csilla, a Kovászna Megye Tanácsa és az alárendeltségébe tartozó sepsiszentgyörgyi Europe Direct Információs Központ munkatársa szerint összesen 13 csapat jelentkezett, tizenegy Háromszékről és kettő Hargita megyéből. A 3-4 fős amatőr vagy hivatásos csapatok saját receptjeik alapján klasszikus vagy különleges ízesítésű kürtöskalácsokkal próbálják meggyőzni a zsűrit, hogy idén őket illeti meg a kürtösmesteri cím, amelyet egy széntüzelésű, elektromos forgatású, 5 dorongos kürtőskalácssütő-asztallal is jutalmaznak.

Madarasi Csilla szerint a szombaton 10 órakor kezdődő rendezvényen többek között fellép a Kékvirág néptánccsoport, táncbemutatót tart a sepsiszentgyörgyi Salsa Club majd a Koszika & TheHotShots együttes koncertezik. A fesztiválon 10 és 16 óra között az érdeklődők a kürtöskalácsok mellett megkóstolhatják a mikóújfalusi rakott ágat.

A Maszat tér gyereksarokban a legkisebbek találnak kedvükre valót a Gyulafehérvári Caritas szervezésében. Megtekinthető lesz az Arcunk Európában című fotókiállítás, az EU infó sátorban pedig tájékoztatást nyújtanak az Európai Unióról és az európai állampolgári jogokról, az ott hallottakat egy kvíz során fel is frissíthetik az érdeklődők.

Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor rámutatott, hogy a kürtőskalács azon kevés termékek közé tartozik, amelyeknek csak magyar megnevezése van. Ez egy olyan termék, amely történelmi múltja révén Székelyföld hírnevét erősíti. Hozzátette, hogy a térségben több család kürtőskalács készítésből egészíti ki jövedelmét, így a sütemény népszerűsítése gazdasági kérdés is.  

Kapcsolódók

Kimaradt?