Református élőlánc a kolozsvári „újkollégiumért”

Kató Béla , az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) frissen megválasztott püspöke vezette szombaton este azt a menetet, amelyben a Kolozsvári Református Kollégium tanárai, jelenlegi és volt diákjai élő lánccal vették körül a tanintézmény 110 évvel ezelőtt befejezett „új épületét”, amelyet 23 évvel a kommunizmus bukása után sem kapott vissza a református egyház.menet2

„Nem véletlen, hogy ez az első hivatalos szereplésem püspökké választásom óta, napirendre fogjuk venni a Petőfi-utcai épület restitúcióját” – mondta a maszol.ro-nak immár az Ókollégium épületébe visszatérve Kató Béla. katoAz egyházfő tisztában van azzal, hogy nem lesz egyszerű ezt a csatát megnyerni, ugyanis az 1902-ben épített három szintes, tágas épületben jelenleg a román tannyelvű Gheorghe Şincai Elméleti Líceum működik.

A kolozsvári reformátusok „szándéknyilatkozatának” a Kollégium világhírű kórusának karácsonyi koncertje adott  alkalmat, ahol – amint Székely Árpád igazgató fogalmazott – hármas ünnepet ültek: megemlékeztek a „Refi” 1990-es újraindítására, megünnepelték az Ókollégium épületének 2002-es birtokbavételét és alkalmat adott a volt kórustagoknak arra, hogy ismét fellépjenek Alma Materük énekkarában.

A református egyház a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumért is "harcban áll" a román állammal, a háromszéki tanintézmény épületét a restitúciós bizottság 2002-ben visszaszolgáltatta az EREK-nek, de idén nyáron a buzăui bíróság 3 év börtönbűntetésre ítélte az ingatlanrestitúcióról döntő Markó Attilát, Marosán Tamást és Silviu Climt és elrendelte az épület újraállamosítását. Az elítéltek és az egyház a ploiesti táblabíróságon fellebbezett a döntés ellen.

A zsúfolásig megtelt Farkas utcai templomban Kató Béla hirdetett igét. Székely Árpád, a Református Kollégium igazgatója elmondta, az általa vezetett tanintézményben jelenleg 498 diák tanul (óvodától érettségiig), így az immár 110 éves új épület birtokbavétele nagyon időszerű volna.

konyaAz ünnepi szónokok sorát Kónya-Hamar Sándor nyitotta meg, aki tíz évvel ezelőtt Kolozs megyei RMDSZ-elnökként nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy 2002 karácsonya előtt a Református Kollégium visszaköltözhetett a Romkert melletti ókollégium épületébe. 

A betegeskedő Guttman Mihály üzenetét lánya tolmácsolta. A Romániai Magyar Dalosszövetség elnöke felidézte, hogy hatvan évvel ezelőtt ő maga is a Kollégium fiatal tanáraként kezdte pályafutását és szervezett diákkórust.

Angi István zeneakadémiai professzor a Református Kollégiumban zajló zeneoktatást dicsérte, szerinte mindennél beszédesebb, hogy milyen nagy számban jutnak be itt végzett fiatalok a Gheorghe Dima Zeneakadémiára.  

Kimaradt?