A hírhedt háromszéki fogyasztóvédő tiltatta be az Igazi Csíki Sör magyar reklámjait

A magyarellenes akcióiról ismert Mircea Diacon vezette Kovászna megyei fogyasztóvédelem feljelentése alapján tiltotta be az Igazi Csíki Sör magyar nyelvű hirdetéseit a Hargita megyei fogyasztóvédelmi hivatal. A terméket gyártó csíkszentsimoni cégre 5000 lejes bírságot is kiszabtak – tudtuk meg az Igazi Csíki Sör manufaktúra jogtanácsosától.

„Ez a lépés nagyon meglepett minket. Nem hisszük el, hogy a 21. századi Európai Unióban egy cég nem dönthet a saját kereskedelempolitikájáról, nem szabhatja meg az arculatát és a fogyasztók megcélzásának módját” – nyilatkozta a Maszolnak csütörtökön Hajdu Gábor. Tájékoztatása szerint megtámadják a bíróságon a bírságolásról és a magyar nyelvű reklámok felfüggesztéséről szóló jegyzőkönyvet, amely többek között a román nyelv közintézményekben és közérdekű tájékoztatásban történő használatáról szóló, 500/2004-es törvény alapján állapított meg kihágásokat.

A jogtanácsos elmondta, a múlt héten kaptak egy átiratot a Hargita megyei fogyasztóvédelmi hivataltól, amely szerint az Igazi Csíki Sör gyártóját a Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal feljelentette a „Noé Bárkája” nevű nyereményjáték és ennek hirdetési módja miatt. A csíkszentsimoni cég képviselőit behívatták a hivatal csíkszeredai székhelyére.

„Bementünk meghallgatásra a kollégáimmal a hivatalba, ahol ismertettek velünk egy jegyzőkönyvet. Az első kifogások a Noé Bárkája nyereményjátékunkhoz kapcsolódtak, de később terítékre került a többi magyar nyelvű reklámunk is” – idézte fel a történteket Hajdu Gábor.

A jegyzőkönyv szerint az Igazi Csíki Sör gyártója kizárólag magyar reklámozza termékeit, amiért a fogyasztóvédelem 5000 lejes bírságot szabott ki, illetve elrendelte a magyar nyelvű hirdetések „azonnali, ideiglenes leállítását” addig, amíg a cég nem igazodik az érvényben lévő szabályozásokhoz.

A jegyzőkönyv a román nyelv közintézményekben és közérdekű tájékoztatásban történő használatáról szóló, 500/2004-es törvény előírásaira, illetve a fogyasztóvédelmet szabályozó 21/1992-es kormányrendelet 18. cikkelyére hivatkozik. Ezt a jogtanácsos túlkapásnak tartja. „A törvény a közérdekű tájékoztatásra hivatkozik. A közérdekű tájékoztatás a közintézményekhez, hatóságokhoz kapcsolódik. Mi nem tartozunk bele ebbe a kategóriába” – fogalmazott Hajdu Gábor.

A hivatkozott kormányrendelet 18. paragrafusa azt írja elő, hogy a fogyasztóknak joguk van "teljes körű, pontos tájékoztatást kapni" a forgalmazott termékek jellegzetességeiről. "Termékeinket román nyelven is felcímkézzük, így az ország az összes lakója pontos tájékoztatást kap például az Igazi Csíki Sört összetételéről" – magyarázta a jogtanácsos.

Hajdu Gábor közölte, megtámadják a jegyzőkönyvet a bíróságon, és "el fognak menni a falig" az igazukért.

A bírságolási jegyzőkönyvet a Hargita megyei fogyasztóvédelmi hivatal részéről Fülöp Hosszú Melánia írta alá. A felügyelő a Maszolnak elmondta, nem áll módjában tájékoztatást adni az intézedésről, erre csak az intézmény vezetője, Laurenţiu Moldovan  jogosult, aki hamarosan közleményt ad ki az ügyről.

FRISSÍTÉS: A főfelügyelő szerint csak a nyereményjáték miatt büntettek

Laurenţiu Moldovan, a Fogyasztóvédelmi Hivatal Hargita megyei központjának főfelügyelője az MTI-nek nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a sörgyár a jegyzőkönyv félremagyarázásával próbál népszerűségre szert tenni. Hozzátette: a cég elleni feljelentés a csíki sör Noé bárkája című nyereményjátékára vonatkozott. A panaszos azt kifogásolta, hogy a játékszabályokról nem lehet román nyelven tájékozódni. Megjegyezte, a sörgyártó képviselői azt állították, hogy vannak román nyelvű szórólapjaik is, ezeket azonban nem mutatták be.

Laurenţiu Moldovan hozzátette, a nyereményjátékot függesztették fel addig, míg be nem mutatják a román nyelvű tájékoztatót is. "Ha két perc múlva van román szórólap, akkor folytathatják a játékot" - jelentette ki a fogyasztóvédő, aki cáfolta, hogy a felfüggesztés általánosan a cég reklámtevékenységére vonatkozna.

Kapcsolódók

Kimaradt?