Integrált öntözési terv készült Háromszéken

A mezőgazdaságot a következő évtizedekre meghatározó átfogó öntözési tervet készítettek Háromszéken. Az integrált öntözési terv lényege, hogy az igényeknek megfelelően összehangoltan történik az öntözés, ami lehetővé teszi, hogy a víz mindenki számára elegendő legyen és ilyen módon a patakok, folyók élővilágát sem teszi ki veszélynek, mutatott rá Bartos Károly. Az öntözési tervet készítő mérnök szerint hosszútávú megoldást csak a társulás, a Kovászna megyei szinten összekötött öntözőrendszer kialakítása jelenti, hiszen a klímaváltozás jelentette kihívással számolni kell.

Az AgroSIC Egyesület által megvalósított eddigi legnagyobb beruházásként értékelte a tervet Orbán Miklós az egyesület vezetője, aki szerint 33 gazda, két intézmény és egy tervező kellett összeüljön, hogy ez megvalósuljon. A szaktárca által is engedélyezett terv legálisan is lehetővé teszi a gazdáknak, hogy együtt, költséghatékonyan locsolják földjeiket és nem kellett külön-külön járniuk az engedélyek után.

Bartos Károly mérnök szerint olyan összefogás valósult meg Háromszéken,  amit ebben az országban máshol alig találunk. Az adatgyűjtés másfél évet igényelt, ezidő alatt feltérképezték az öntözési lehetőségeket, a létező felszereléseket és felmérték a szükségleteket. Az integrált öntözési terv szerint 33 gazda 1240 hektárnyi területén évi 1,5 millió köbméter vizet hasznosítanak locsolásra.

Az öntözési terv azokat a településeket érinti, ahol előfordulhat olyan fokú szárazság, ami a patakok kiszáradásához vezethet, így Barátos, Szentkatolna, Csernáton, Kökös, Hatolyka, Illyefalva, Imecsfalva, Márkosfalva, Maksa, Uzon, Kézdiszentlélek, Szörcse, Tamásfalva, Kézdivásárhely, Zabola településekre vonatkozik a terv. A szakember szerint általános probléma, hogy nagyobb az igény az öntözésre, mint amit a vízhozam lehetővé tesz

A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba szerint a 2012-es szárazság után gomba-módra szaporodtak az öntözéssel kapcsolatos problémák. Az öntözőpontok hivatalos engedéllyel történő ellátása, illetve az ezzel járó ügyintézés olyan dolgok, amelyek mindenkit érintenek – ezt a terhet vették át a gazdáktól.

A Kovászna megyei Vízügyi Igazgatóság (SGA) vezetője, Ioan Ilaș leszögezte: a társulás előnye egyrészt az, hogy az integrált öntözési terv révén csökkentek az egy személyre jutó költségek, de emellett racionalizálták az öntözést. Hosszú távon cél a nagy méretű öntözőrendszerek kiépítése, akár különböző társulások formájában. Ilaș felhívta a figyelmet: a klíma változásával a gyorsan lehulló csapadékra, illetve az ezt követő szárazságra kell számítani.

Bajcsi Ákos háromszéki nagygazda szerint korábban Kovászna megyében nem volt ilyenre szükség, de a klímaváltozás miatt megváltozott a helyzet. Gondot jelentett, hogy megfelelő engedélyek hiányában óriási büntetések fenyegették a gazdát, most ez a probléma megoldódott. Mucsi Mihály farmer hangsúlyozta: a gazdák saját befektetéseiket akarják védeni, amelyek a burgonyatermelésben igen jelentősek. „Azt akartuk, hogy legálisan és optimalizáltan használhassuk a vizet. Ezt a tevékenységet mikrórégiók szintjén alaposan össze kell hangolni”.

Kimaradt?