A fiatalok többsége itthon szeretne élni

A megkérdezett fiatalok számottevő többsége itthon szeretne maradni, a szülőföldjén szeretne boldogulni, ehhez viszont kiszámítható jövőképre és a biztonságos szülőföldre van szükségük - értékelt a Rólad szól! konzultációs karaván félidején Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke.

Hozzátette, éppen ezért esélyt kell biztosítani a fiataloknak adókedvezményekkel, telek- és lakásvásárlási támogatással, vállalkozókedvük serkentésével vonzóvá kell tenni számukra az itthonmaradást. 

A karaván - amelyet az RMDSZ és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) indított, partnerségben a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségével (MAKOSZ) – április 8-án indult útjára. Eddig Erdély-szerte 16 településre látogattak el, több mint 30 konzultáció alkalmával közel 1000 fiatal véleményét kérdezték meg az őket leginkább foglalkoztató kérdésekkel kapcsolatban. A program eredményeképpen a kezdeményezők egy aktuális, reális képet szeretnének kapni a mai fiatalok helyzetéről, hogy a következő időszak ifjúságpolitikáját a fiatalok valós igényeire építhessék. 

„Megbizonyosodhattunk arról, hogy a Rólad szól! konzultációs karaván elérte a célját, hiszen látjuk, a fiatalok bele akarnak szólni jövőjük alakulásába, a közéleti kérdések megvitatásába. Minden döntés, amelyet meghoznak az országban – legyen szó akár a tanügyi rendszerről, akár a gazdaságpolitikáról –, érinti a fiatalokat. Pontosan ezért fontos, hogy a döntések ne a fiatalok feje fölött szülessenek, hogy az ő véleményüket is kikérjük és bevonjuk őket a döntéshozatalba” − mondta Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?