Kórházi fertőtlenítés: a miniszter szerint a betegek nincsenek veszélyben

Az egészségügyi minisztérium vizsgálatai szerint nincs veszélyben a romániai kórházi betegek egészsége amiatt, hogy hígított szereket használnak az intézmények fertőtlenítésre – közölte szerdán Patriciu Achimaș Cadariu tárcavezető.

A miniszter a fertőtlenítőszer-botránnyal kapcsolatos ellenőrzések eredményeiről számolt be. Tájékoztatása szerint a vizsgálatok során összesen 3526 mintát vettek a kórházakban használt fertőtlenítőszerekből, és ezeknek mindössze 5 százaléka volt alacsonyabb hatásfokú az előírtnál.

„A kórházi betegek biztonságban vannak” – közölte Cadariu. Hozzátette, ellenőrzéseik valamennyi megyére kiterjedtek, ám nem kívánja megnevezni azokat a kórházakat, amelyekben rendellenességeket találtak, mert időközben a legfőbb ügyészség is vizsgálódni kezdett az ügyben.

Mint korábban megírtuk, a Gazeta Sporturilor oknyomozó újságírói kiderítették, hogy mintegy tízszeresen felhígított fertőtlenítőszert használnak a hazai kórházakban. Ez pedig csak részben a kórházi illetékesek mulasztása, a felelősségé a fertőtlenítőszerek piacát uraló romániai cégé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?