Kató Béla lett az erdélyi reformátusok új püspöke

Kató Béla sepsiillyefalvi lelkészt, jelenlegi püspökhelyettest választotta püspökévé az Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlése.

meghajlas

A kolozsvári Bethlen Kata Diakóniai Központban december 14-én tartott, későig elhúzódó közgyűlésen Kató Béla a szavazatok több mint kétharmadát kapta meg. A tisztségre még Székely József Kolozsvár alsóvárosi lelkészt jelölték.

A választási közgyűlést alkotó, szavazati joggal bíró 123 tag közül 116 élt a voksolás lehetőségével: Kató Béla 82, Székely József 34 szavazatot kapott. Előbbit előzőleg 12 egyházmegye, utóbbit 3 jelölte.

kezfogas

A közgyűlés az egyházkerület püspökhelyettesévé Kántor Csaba parajdi lelkészt, főgondnokaivá pedig Dézsi Zoltánt, Markó Gábort és Fekete P. P. Jánost választotta, missziói előadójává pedig Szegedi Lászlót.
Az előző 12 évben Pap Géza töltötte be a püspöki tisztséget, őt váltja most Kató Béla, akinek megbízatása hat évre szól. Beiktatni 2013. február 1-jén fogják a kolozsvári Farkas utcai református templomban.

„Semmi sem fog változni, de minden megváltozik” – nyilatkozta az MTI-nek a megválasztott Kató Béla, aki szerencsésnek tartotta, hogy az egyház vezető testületei mintegy fele részben megújultak, így a régi tisztségviselők át tudják adni tapasztalataikat az újaknak.

olelkezes

Kató Béla elmondta, hogy az elmúlt időszakban az egyház társadalmi szerepvállalása, a diakónia, a munkahelyteremtés, az oktatás terén sikerült olyan eredményeket elérnie, amelyekre felfigyeltek.

Hozzátette, szerinte ezeket a tevékenységeket nem lehet fokozni az egyház belső megújulása nélkül. „Az egyház elsődleges feladata továbbra is az evangélium hirdetése marad, minden egyéb csak ráadás” – jelentette ki.

kozgyules

Az Erdélyi Református Egyházkerülethez – a kerület saját nyilvántartása szerint – több mint 310 ezer gyülekezeti tag tartozik, köztük elenyésző azok száma, akik nem magyar anyanyelvűek. 

Kimaradt?