Véget vetne az 50 km/h-s sebességkorlátozásnak egy RMDSZ-es képviselő

Módosítaná a lakott területen érvényes óránkénti 50 km/h-s felső sebességhatárt Márton Árpád. Az RMDSZ képviselője szerint az intézkedéssel csökkenne a forgalmi dugók és a balesetek száma.

Márton Árpád tervezetében azt javasolja, hogy ne legyen érvényes a települések teljes területen a lakott területeken alkalmazott 50 km/h-s sebességkorlátozás. Szerinte így az országos és megyei utak mentén fekvő helységekben elkerülhetőek a torlódások.

A politikus tervezete szerint a sebességkorlátozás a település határától az első útkereszteződésig lenne érvényes, ha ezt nem jelzi tábla másként. Ugyanakkor lakott területen kívül legtöbb három kilométeres szakaszon lehetne korlátozásokat bevezetni, csak ha ezt útjavítások vagy az útviszonyok indokolják.

Márton Árpádnak a KRESZ-t módosító javaslata abbol indul ki, hogy a jelenlegi szabályozás hiányos és értelmezhető paragrafusokat tartalmaz, ami  hatósági visszaélésekre ad lehetőséget. Az indoklás szerint helyenként indokolatlanul vezetnek be sebességkorlátozást hosszú útszakaszokon, vitathatóak ugyanakkor a forgalmi jelzések is.  

A forgalomban sok incidens történik a kilométerekre nyúló autóoszlopok miatt, amelyekből egy-egy sietős autós előzni igyekszik. Az ilyen autóoszlopok a forgalom túlszabályozása miatt alakulnak ki – vélekedik Márton Árpád.

A képviselő azt is törvénybe foglalná, hogy az egyes útjavítási munkák végén a munkálatokra figyelmeztető jelzéseket és a sebességkorlátozásokat előíró táblákat haladéktalanul el kell távolítani, mivel sok esetben az útjavítók ottfelejtik ezeket.

A képviselő úgy véli, a javaslatok alkalmazásával elkerülhetőek lesznek egyrészt a torlódások és az ebből fakadó balesetek, csökkenni fog a hatóságokhoz érkező panaszok száma, illetve az  útjavító cégek is jobban figyelnek a sokszor zavart okozó ottfelejtett jelzésekre.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?