Colectiv-tragédia: Sütő István Andrásnak hívják az egyik koronatanút

Egy magyar nevű vállalkozó cége, a bukaresti Luxory Media Kft. végezte a tavaly ősszel leégett Colectiv klub hangszigetelését. Sütő István András tanúvallomása szerint a szórakozóhely tulajdonosai olcsó, gyúlékony anyagot rendeltek tőle – derül ki a vádiratból.

Magyar nevű koronatanúja is lesz a bukaresti Colectiv klubban történt tragédia felelősei ellen indított bűnvádi pernek. A vasárnap kiszivárgott vádiratból kiderül, hogy a Sütő István András vállalkozó tulajdonában lévő, hangszigetelő anyagokat forgalmazó Luxory Media Kft. végezte el a szórakozóhely hangszigetelését. 

Az ügyészek az üzletembert is kihallgatták a bűnvádi eljárás során. Az Agerpres hétfőn több részletet is idézett a tanúvallomásából. Ezek szerint a vállalkozó az ügyészeknek elmondta, hogy a Colectiv klub tulajdonosai olcsó, gyúlékony szigetelőanyagot rendeltek tőle, ezzel borította be a cég a szórakozóhely falait és mennyezetét. Vallomása azt bizonyítja, hogy a klub tulajdonosait csak a nyereségvágy vezérelte, nem gondoltak a vendégeik biztonságára.

Sütő István András szerint a szórakozóhely egyik tulajdonosa, George Alin Anastasescu 2013 nyarán kereste meg telefonon. Azt kérte a vállalkozótól, hogy cége végezze el a szórakozóhely hangszigetelését. Sütő ezután ellátogatott a klubba, és árajánlatot tett. A Luxory Media által forgalmazott hangszigetelő anyagok ára 9,9 lejtől 200 euróig terjed négyzetméterenként.

A vállalkozó elmondta, a legolcsóbb hangszigetelő borítás nyilván a leggyengébb minőségű is. Poliuretánból készül, és nem tűzálló. A klub tulajdonosainak összesen 700 négyzetméter felület beborítására volt szükségük. „Én a tűzálló bambuszt vagy tűzálló festékkel bevont falemezeket ajánlottam nekik, de ők a legolcsóbb anyagot kérték, a 9,9 lejest” – olvasható a tanúvallomásban.

Sütő elmondta, hogy a klub tulajdonosai a hangszigetelés mellett apróbb felújítási munkálatokat is rendeltek tőle. Ezeket a munkálatokat 60 nap alatt, szeptember közepére elvégezte a cége. A vállakozó egy év elteltével ismét felkereste a Colectiv klubot, és vallomása szerint meglepődve látta, hogy a szórakozóhely tulajdonosai időközben a terem tartóoszlopait is ugyanazzal a gyúlékony hagszigetelő anyaggal boríttatták be. Ezt szóvá is tette.

A tulajdonosok ezt azzal magyarázták, hogy a teremnek a falak és a mennyezet hangszigetelése után sem volt megfelelő az akusztikája, így egy másik cégtől rendeltek olcsó szigetelőanyagot a tartóoszlopokra is. Ugyanez az a borítás került a színpad előtti két oszlopra is. Mint ismert, a tragédiát éppen az okozta, hogy a koncert közben használt tűzijáték lángra lobbantotta az egyik tartóoszlopot.

Mint korábban megírtuk, a hamarosan kezdődő bűnvádi perben a lokál három tulajdonosának, a tűzijátékokat biztosító vállalkozás tulajdonosának és egy alkalmazottnak kell bíróság elé állnia. A legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel és súlyos testi sértéssel, illetve a munkavédelmi előírások figyelmen kívül hagyásával vádolja őket. A tűzijátékokkal felszerelő vállalkozás tulajdonosának a terhelő bizonyítékok megsemmisítése miatt is felelnie kell az igazságszolgáltatás előtt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?