Hamarosan ismét elszállíthatják a tilosban parkoló autókat

A Bukaresti Ítélőtábla arra kötelezte a kormányt, hogy sürgősen fogadja el a tilosban parkoló gépkocsik elszállítását szabályozó határozatot. Ez hamarosan meg is történik – nyilatkozták a HotNewsnak kormányzati források.

A kormányt Bukarest első kerületének polgármesteri hivatala perelte be amiatt, hogy a tilosban parkoló gépjárművek elszállítását lehetővé tevő 2002-es sürgősségi rendeletéhez még mindig nem adott ki végrehajtási szabályzatot. Ismert, hogy ezt a joghézagot helyi tanácsi határozatokkal próbálták pótolni a városi önkormányzatok.

A legfelsőbb bíróság azonban 2015 májusában kimondta, hogy a szabálytalanul parkoló gépjárművek elszállításának szabályozása nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, így a városi tanácsokban erről hozott határozatok érvénytelenek.

Tavaly május óta tehát az önkormányzatok szinte tehetetlenek a tilosban parkoló autósokkal szemben. A rendőrök 200 és 500 lej közötti összeggel bírságolhatják a szabálytalanul parkoló sofőröket, de a bírságolási jegyzőkönyvet csak a jelenlétükben állíthatják ki. Emiatt az amúgy is túlzsúfolt Bukarestben már szinte ellehetetlenült a közlekedés. Olyan autósokra is van példa, akik csuklás nélkül villamossínekre parkolnak le.

A Bukaresti Ítélőtábla április 7-i alapfokú ítéletével arra kötelezte a kormányt, hogy sürgősen pótolja a mulasztást. A HotNewsnak kormányzati források azt nyilatkozták, hogy a Cioloș-kabinet nem fellebbezi meg az ítéletet. Már szerdán munkacsoport alakul a végrehajtási szabályzat kidolgozására. A tervezetet hamarosan közvitára bocsátják.

Korábban az országban autótulajdonosok ezrei pereskedtek az önkormányzatok által megbízott cégekkel, amelyek a tilosban várakozó gépkocsik elszállításával foglalkoznak. A pórul járt szabálysértők többnyire nem a közlekedési kihágás tényét és az ezért kiszabott közlekedési bírságot, hanem a - jármű elszállítását és őrzését magába foglaló - "szolgáltatás" árát kifogásolták a bíróságokon, azt állítva, hogy az ezért felszámított csaknem ezer lej valójában minden jogalapot nélkülöző nyerészkedés a város, illetve a megbízott cég részéről.

Kapcsolódók

Kimaradt?