Vissza kell szolgáltatni a katolikus egyháznak a nagyváradi pénzügyi palotát

Pert nyert első fokon a nagyváradi római katolikus püspökség a Bihar Megyei Tanáccsal szemben Nagyvárad egykori pénzügyi palotájának visszaszolgáltatása ügyében - írja keddi számában a Krónika.

A legfelsőbb bíróság által két éve elrendelt perújrafelvétel után Pitești táblabírósága hozott kedvező ítéletet a belvárosi patinás ingatlanért régóta küzdő katolikus egyház javára. Cornel Popa Bihar megyei tanácselnök azonban a Krónikának leszögezte, hogy a megyei önkormányzat él a fellebbezési lehetőséggel.

„Csak akkor tudunk gondoskodni róla (az épületről), ha a miénk. Az zavar a legjobban, hogy jelen helyzetben nem tudunk semmilyen pénzalapot kiutalni vagy európai uniós támogatásra pályázni a felújítása érdekében” - fogalmazott a megyei elöljáró.

Böcskei László nagyváradi római katolikus püspök elmondta, hogy egyelőre a jogerős ítéletre várnak, az ingatlan majdani rendeltetésével és felújításával csak utána foglalkoznak majd. „Ha az iratokat vesszük alapul, akkor számítottam arra, hogy megnyerjük a pert. Amennyiben viszont nemcsak azokat vették volna figyelembe, úgy lehetett volna más kimenetele is az ügynek” - értékelte a Krónikának az egyházi elöljáró.

Az eredetileg irgalmasrendi ingatlant 2012-ben kapta vissza a püspökség, ám a megyei önkormányzat megtámadta az illetékes bizottság határozatát, mondván: a belvárosi épület valójában a magyar állam tulajdona volt, amelyet a trianoni döntéssel a román állam csak átvett. Az egyházi képviselők kutatásai szerint azonban a rend saját telkén bankkölcsönből építette a palotát 1890-ben. A Nagyvárad belvárosában található patinás műemlék épület használaton kívül áll.

Kapcsolódók

Kimaradt?