A gyereknevelési támogatás után a gyereknevelési pótlék is nőhet

Alig száradt meg a tinta a gyereknevelési támogatást növelő, nemrégiben megszavazott törvényen, a gyerekpénz néven ismert pótlékot is jelentősen megemelnék a honatyák. Tekintettel a választási évre, a parlament várhatóan ezt a jogszabályt is megszavazza.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőinek egy csoportja által a szenátusba beterjesztett tervezet szerint a gyereknevelési pótlék – helyzettől függően – a bruttó minimálbér 10, 20 vagy 30 százalékára nő – írja a Mediafax.

A kétévesnél kisebb gyerekek szülei a minimálbér 20 százalékának megfelelő összeget kapják, a 2 és 18 év közöttieké pedig a 10 százaléknak megfelelő összeget. A fogyatékkal élő gyerekek szüleit a minimálbér 30 százaléka illeti meg. Ha elfogadja a parlament, a törvény 2017. január elsején lép hatályba.

Mint ismert, az országos bruttó minimálbér május elsejétől 1250 lej lesz. E szerint a 2 évesnél kisebb gyerekek szülei 250 lejt kapnának a jelenlegi 84 lej helyett, a 2 évesnél nagyobbaké pedig 125 lejt. A előterjesztők indoklása szerint a gyereknevelési pótlék növelése kedvezően hatna a romániai demográfiai mutatókra.

A pénzügyminisztérium már korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a honatyák a választási évben futószalagon terjesztik be a nagy költségvetési forrásokat igénylő törvénytervezeteket. Anca Dragu tárcavezető figyelmeztetett: a jogszabályok alkalmazásához szükséges összeget csak a közberuházások csökkentése és az adók növelése árán lehet majd előteremteni.

Kapcsolódók

Kimaradt?