Jóváhagyta a minisztérium a sok vitát kiváltó kerettantervet

Sajtótájékoztató keretében mutatta be Adrian Curaj oktatásügyi miniszter a jóváhagyott gimnáziumi – V-VIII. osztályos – kerettantervet. A terv a 2017-2018-as tanévtől lép életbe.

A tárcavezető kiemelte, a kerettantervről heves viták folytak, a szakma is kellően képviselte magát, így meglátása szerint a legjobb változat került elfogadásra. A tervek gyenge pontjaira az RMDSZ is többször rámutatott.

Az elfogadott változat Adrian Curaj szerint teret ad az oktatónak a kreativitásra, újításra. Az osztályteremben eltöltött idő 75 százalékát a tananyag leadására és a felmérésre kell fordítania a tanárnak, a fennmaradó 25 százalék pedig az ismétlésre, konzultációra, felzárkózásra szánt idő.

A kerettanterv új tantárgyakat is behoz, ilyen például az informatika, ugyanakkor az iskola nagyobb szabadságot kap abban, hogy milyen tantárgyakat szeretne még bevinni a curriculumba. A szociális nevelés tantárgy keretében a tanulók ízelítőt kapnak a kritikai gondolkodásról és a gyermekek jogairól, a tolerancia és az interkulturalitás fontosságáról, ugyanakkor megismerkednek a jogi, a gazdasági-pénzügyi alapfogalmakkal, a demokrácia működésével.

Az elfogadott kerettanterv itt böngészhető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?