Megalázott magyar lány: megbírságolta az orvost és a kórházat a CNCD

Hátrányos megkülönböztetés érte a Kolozsvári Sürgősségi Gyerekkórházban azt a székelyföldi magyar lányt, akit az egészségügyi intézmény alkalmazottjai megaláztak a hiányos román nyelvtudása miatt – állapította meg szerdai ülésén az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD). A testület 1000 lejre bírságolta Ioan Dobrescu ügyeletes orvost és 2000 lejre a kórházat.

A CNCD határozata szerint a kórházi alkalmazottak megszegték a diszkriminációellenes jogszabályt és a betegek jogairól szóló törvényt azáltal, hogy nem tájékoztatták „tisztelettudó hangnemben” a páciens anyanyelvén (vagy egy általuk is ismert nyelven) a 17 éves olaszteleki lányt és hozzátartozóit a diagnózisról.

A 17 éves olaszteleki lány február közepén Kolozsváron az unitárius egyház által szervezett versmondó- és népdalvetélkedőn vett részt. Egy gyalogátjárónál keresztülment a lábán egy busz, ezért beutalták a kolozsvári gyermeksürgősségi kórházba. A Kovászna megyei lány szülei segítséget kértek Rácz Norbert unitárius lelkésztől, hogy tolmácsoljon nekik a kórház személyzetével való zökkenőmentes kommunikáció érdekében. Az orvosi vizsgálat idején azonban a lelkészt felszólították, hagyja el a kórtermet, mert csak egy hozzátartozó maradhat a sérülttel. A lelkész szerint Ioan Dobrescu ügyeletes orvos már a beutaláskor szóvá tette, hogy miért nem tud románul a páciens, és emiatt azt állítja a lelkész, végig megalázóan viselkedtek a lánnyal és családjával.

A törvényszegésért a beteget beutaló ügyeletes orvosra, Ion Dobrescura 1000 lejes bírságot szabott ki a CNCD. A Kolozsvári Sürgősségi Gyerekkórháznak a határozat szerint 2000 lejes bírságot kell kifizetnie, mert az intézmény nem teremtette meg a feltételeit a betegek jogairól szóló (2003/46-os) törvény alkalmazásának. A CNCD ugyanakkor felszólította a kórházat, hogy teremtse meg ezeket a feltételeket. A diszkriminációellenes tanács határozata a bíróságon megtámadható.

Asztalos: hozzáállás kérdése volt

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke a Maszolnak elmondta, a testület egyöntetűen szavazta meg a diszkrimináció tényét megállapító határozatot. Felvetésünkre kijelentette: a kolozsvári gyerekkórházon kívül sok olyan egészségügyi intézmény létezhet még az országban, amelyben nem alkalmazzák maradéktalanul a betegek jogairól szóló törvényt.

„A kolozsvári gyerekkórházban azonban adottak voltak a törvény betartásának a feltételei. Az intézmény alkalmazottainak 30 százaléka magyar, kerülhetett volna valaki, aki magyarul kommunikál az olaszteleki lánnyal és a hozzátartozóival. Tehát csak hozzáállás kérdése volt” – magyarázta Asztalos. Hozzátette, arra számít, hogy az orvos és a kórház megfellebbezi a határozatot.

Az olaszteleki lány ügyében az RMDSZ nyújtott be panaszt a diszkriminációellenes tanácshoz, a szülők felhatalmazása alapján. A szövetség politikusai interpelláltak is a parlamentben a kolozsvári incidens után. László Attila kolozsvári szenátor Ion Dobrescu orvos menesztését kérte

Az RMDSZ üdvözölte a döntést

,,A mai döntés egyértelműen alátámasztja, valóban etnikai alapú diszkrimináció történt a kolozsvári gyermekkórházban hiányos román nyelvtudása miatt megalázott magyar lány ügyében. Hatékonynak bizonyult, hogy az RMDSZ gyorsan lépett a kérdésben, és a történtek után rögtön panaszt tett a hatóságoknál” – kommentála a CNCD határozatát Kovács Péter.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint fontos volt, hogy a család az RMDSZ-t bízta meg a feljelentés megírásával, az eljárás lebonyolításával, ugyanakkor köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették az ügyet, kiemelve Rácz Norbert Zsolt unitárius lelkész munkáját, aki az első perctől kezdve fontosnak érezte, hogy minél többen értesüljenek a diszkriminációról. „Ez azt bizonyítja, ha egységesen lépünk fel, akkor meg tudjuk védeni a magyar emberek biztonságát, ki tudunk állni, és ki tudjuk harcolni jogainkat” – idézte a politikust az RMDSZ hírlevele.

A történtek után Rácz Norbert unitárius lelkész és Fülöp Júlia, az ODFIE elnöke egy olyan hálózat kiépítését kezdeményezte, amely konkrét segítséget nyújtana azoknak a magyar nemzetiségű személyeknek, akik egészségügyi ellátásra szorulnak vagy akár kezelésre érkeznek a kincses városba. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?