Miért vágják ki a fákat Marosvásárhelyen?

A klímaváltozás, azon belül Marosvásárhely fenntarthatósága volt a témája annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a Fókusz Öko Központ szervezett kedden a Köpeczi-Teleki Házban.

A beszélgetés időszerűségét a folyamatos fakivágás adta, amely a városlakók nagy részét foglalkoztatja.

Az esemény társzervezői a Marosszéki Közösségi Alapítvány, a Rhododendron és az unDAverde környezetvédelmi szervezettek voltak.

A klímaváltozásról Hajdu Zoltán, a Fókusz Öko Központ vezetője beszélt előbb általánosan, majd rátért arra, hogy egy-egy kisebb közösség, településnek mekkora a felelőssége abban, hogy környezetét élhetővé tegye. A folyamatos faültetés, a zöldövezetek fejlesztése, a folyók, patakok, tavak, mint természetes lehetőségek kihasználása, nélkülözhetetlen abban, hogy élhető maradjon a környezetünk – hangsúlyozta a szakember. Hajdu Zoltán rámutatott a kis projektek jelentőségére is, arra, hogy miért fontos, ha a család figyel arra, honnan szerzi be a mindennapi élelmiszerét, milyen vizet iszik, hogyan közlekedik.

Parkolók épülnek a játszóterek helyén

A város lakosságát évek óta foglalkoztatja az egyre ritkuló zöldövezetek Marosvásárhelyen, a folyamatos fakivágások, facsonkítások, a kerékpárutak hiánya, a gépkocsiparkolók kialakítása a parkok, játszóterek rovására. Minderről Szakács László, a Rhododendron környezetvédelmi civil szervezet elnöke beszélt, ismertetve előbb azt, hogy milyen szerepet tölt be a zöldövezet az ember életében, egy város egészséges, élhető klímájában.

Egy lakosnak az egészségügyi világszervezet ajánlása alapján 50-60 négyzetméternyi zöldövezetre van szüksége, ez Marosvásárhelyen 20 négyzetméter, és folyamatosan csökken ez a szám – mutatott rá a szakember. Emlékeztetett, a fák nem csupán az esztétikai látvány szempontjából fontosak, de a legtermészetesebb és legolcsóbb módját nyújtják a levegőtisztításnak.

Marosvásárhelyen egy 2015-ben hozott tanácsi határozat szerint a háromsávos utak mentén nem állhatnak fák, mert zavarják a gépkocsivezetőket. A határozat azt is kimondja, hogy a forgalmi jelzőtábláktól 15 méteres távolságban szintén nem állhatnak fák, még magánterületen is ki kell vágni azokat.

A polgármesteri hivatal honlapján nemrégiben Claudiu Maior, a polgármester tanácsosa arról számolt be, hogy Marosvásárhely „ökováros”, ezt pedig azzal magyarázta, hogy a kivágott fákból, a lenyesett ágakból készítettek tüzelőt a városi virágkertészet számára. Szakács László szerint nem veszi észre a városháza, hogy a pillanatnyi haszonnál sokkal nagyobb a veszteség, amely a város összes lakóját érinti.

A konferencia második részében Gál Sándor, a Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetője a közlekedés helyzetéről, míg Birthler Klaus építészmérnök a fenntartható városfejlesztési trendekről beszélt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?