Keddtől már adnak ingyenes receptet az orvosok

Keddtől biztosítják újra a teljes körű egészségügyi ellátást a hazai háziorvosi rendelőkben, hétfőn még zajlik a pénteken elkezdődött tiltakozás - tájékoztat a Krónika. 

Mint arról már beszámoltunk, péntektől nem bocsátanak ki ingyenes és ártámogatott receptet a családorvosok, beutalót sem írnak - így tiltakoznak az egészségbiztosító új keretszerződése ellen. 

A családorvosok elégedetlenek a keretszerződésbe foglalt összegekkel, ugyanakkor kifogásolják, hogy az aláírás előtt álló szerződés visszamenőleges hatályú lenne, ezért többségük nem hajlandó ebben a változatban kézjegyével ellátni. Az orvosok elmondták, érvényes keretszerződés hiányában péntektől nem tudnak sem ártámogatott receptet kibocsátani, sem ingyenes konzultációt biztosítani. A családorvosok a páciensek megértését kérik keddig. A sürgősebb eseteket átirányítják a kórházakhoz.

Az egészségügyi miniszter egy hétvégi nagyváradi konferencián úgy fogalmazott, hogy az orvosok felelősek a betegeikért és a recept is a vizsgálat részét képezi. A miniszter kifejtette, hogy a szerződés új szabályait azért nem dolgozták ki, mert egy megduplázott kiegészítésben reménykedtek, az új keret-egyezményt július elsején írhatják majd alá az orvosok, addig pedig a március 31-én lejárt szerződést hosszabbítják meg. 

Kapcsolódók

Kimaradt?