Idén is hirdet magyar helyeket a rendőrakadémia

A bukaresti Alexandru Ioan Cuză Rendőrakadémián 5 magyar helyet hirdettek meg a rendőr, és 2-2 helyet a határőr, a csendőr, a levéltár szakokon.

Emellett összesen 17 összevont nemzetiségi helyre pályázhatnak a magyar diákok, köztük a câmpinai Vasile Lascăr és a kolozsvári Septimiu Mureşan altisztképző iskolákba, valamint a nagyváradi Avram Iancu határképző iskolába. Az oktatás nyelve a román, a magyaroknak biztosított helyekre azok a személyek jelentkezhetnek, akik magyar nyelven érettségiztek.

„Örömmel nyugtázzuk, hogy a 2010-ben, az RMDSZ javaslatára elfogadott kormányhatározat eredménye ma is jól látható, hiszen idén is meghirdették a magyaroknak fenntartott helyeket a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó rendőrakadémián, altisztképző és határőrképző iskolákba” – jelentette be Kovács Péter ügyvezető elnök. 

„Fontosnak tartom, hogy a rendőrakadémia újra meghirdette ezeket a helyeket, és bízom abban, hogy nem szakad meg ez a folyamat. Remélem, ha az érdeklődés nagyobb lesz a szakok iránt, a felkészültségi szint színvonalasabbá válik, akkor a fenntartott helyek száma is növekedni fog” – fogalmazott Kovács Péter. 

Felvételi kritérium, hogy a felsőoktatási intézménybe jelentkezőknek román állampolgároknak kell lenniük, rendelkezniük kell romániai lakcímmel, ismerniük kell a román nyelvet. A felvételizők alsó korhatára 18 év (vagy 18 év betöltése a felvételi évében), érettségi diplomával kell igazolniuk líceumi végzettségüket, a líceumi évek alatti magaviseleti jegy átlaga nem lehet kisebb nyolcasnál. Megfelelő egészségügyi állapotban kell lenniük, nem lehetnek büntetett előéletűek, párttagok sem. Minimális magasság: 160 cm a nők, 165 cm a férfiak esetében.

A felvételi kizáró jellegű pszichológiai tesztből, egészségügyi vizsgából, fizikai képességeket felmérő gyakorlati próbákból, majd elméleti tudásszint-felmérésből áll. A belügyminisztérium felsőoktatási intézményébe május 27-ig, a posztliceális képzésre pedig július 29-ig lehet jelentkezni. Részletes információk a felvételi folyamatáról, a felvételi vizsgával kapcsolatban itt talál

Kapcsolódók

Kimaradt?