Felelősségteljes magatartásra szólította fel a sztrájkoló háziorvosokat a miniszter

Minden orvos felelősséggel tartozik a betegeiért, a recept kiírása pedig a konzultáció része, mondta Patriciu Achimaş-Cadariu egészségügyi miniszter a pénteki nagyváradi látogatásán.

A tárcavezető arra reagált, hogy a háziorvosok pénteken sztrájkba léptek, és nem állítanak ki ingyenes vagy ártámogatott gyógyszerekre recepteket, és beutalókat sem írnak. Az egészségügyi szakemberek a 2016-17-es keretszerződéssel elégedetlenek.

A miniszter elmondta, a kezdetektől tudták, hogy mekkora költségvetéssel dolgozhatnak ebben az évben, de miután újra felbecsülik az egészségügyi rendszer költségeit, reményei szerint költségvetés-módosítás történhet. Cadariu felelősségteljes magatartásra szólította fel a háziorvosokat. Szerinte az egészségbiztosító pénztárak teljesítették a kötelességüket, a szerződés-kiegészítéseket előkészítették, Bukarestben ezeket már több mint 220 háziorvos aláírta.

A miniszter egyébként jó húsz perces késéssel érkezett Nagyváradra, majd rohamtempóban járta be a Bihar Megyei Klinikai Kórház harmadik emeleti új műtőit, melyek átadására invitálták. Mint Gheorghe Carp kórházmenedzser elmondta, ötmillió eurós befektetéssel készültek el: az összeg európai uniós támogatásból a nagyváradi önkormányzat és a kórház saját forrásaiból származik.

A tárcavezető példaértékűnek nevezte a beruházást és az önkormányzat hozzáállását, mint mondta, a műtők mindenben megfelelnek a kor elvárásainak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?