Háromszéki táborfejlesztés újrahasznosítható hulladékból

Újrahasznosítható hulladékból készítenek megújuló energiákat hasznosító berendezéseket a zabolai Csipkés táborban. A háromszéki önkormányzathoz tartozó, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola által működtetett zabolai Csipkés tábort idén korszerűsítik és megújuló energiát hasznosító berendezésekkel szerelik fel, tájékoztatott az intézmény vezetősége. A zabolai Csipkés tábor fejlesztésével idéntől az oda látogatóknak plusz élményt, tapasztalatot és jobb körülményeket tudnak nyújtani.

Gáj Nándor igazgató szerint tavaly beneveztek egy olyan környezetvédelmi projektbe, amelynek célja, hogy non-formális eszközökkel hívják fel a figyelmet a megújuló energiaforrások használatára, illetve a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Pályázatuk végül nem kapott támogatást, de az ötletet nem hagyták elveszni, így partnerségben több intézménnyel és civil szervezettel, három hónapos interaktív munka során megújuló energiákat hasznosító berendezéseket készítenek újrahasznosítható hulladékokból.

Gáj Nándor szerint a május végéig tartó programba bekapcsolódtak a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola környezetvédelmi szakos diákjai, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatának környezettudomány szakos hallgatói, a Zöld Klub Egyesület égisze alatt, és a szakmai hátteret a Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszerének Fejlesztési Egyesülete biztosítja.

A Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola igazgatója szerint három részből áll a program, így az első, kutató szakaszban a résztvevők hulladékból készíthető nap-, víz- vagy szélenergiát hasznosító berendezést találnak ki és terveznek meg. A projekt második részében egy teleplátogatásra kerül sor a Kovászna Megye Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszerének Fejlesztési Egyesületének jóvoltából a lécfalvi integrált hulladékkezelő központba. Végül a zabolai Csipkés táborban kivitelezik a fent említett terveket.

A Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer Fejlesztési Egyesületének képviselője, Benedek Csaba elmondta, hogy Háromszéken egyre jobban kell figyelni a háztartásokból származó hulladékok szelektív gyűjtésére, hiszen az már nemcsak európai uniós előírás, hanem helyi közösségünk iránti felelősség is. Dicséretes, hogy a gyerekeknek szóló táborhelyeken is hangsúlyt fektetnek a témára.

Kimaradt?