Mesés tojások az Artera Kis Mívesek Házában

A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó népi szokások felelevenítése a célja Székelyudvarhelyen az Artera Alapítvány által szervezett Mesés tojások rendezvénynek. A találkozóra idén nagypénteken került sor az Artera Kis Míves Házban.

Az ünnep kiemeli az embert a hétköznapok taposómalmából, az előkészületi idő teremti meg az ünnep lelki és tárgyi feltételeit – vallják a székelyudvarhelyi Artera Alapítvány munkatársai.

A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó népi szokások felelevenítésével a családon belüli ünneplést szeretnék meghittebbé tenni azok számára, akik évről évre ellátogatnak a Mesés tojások húsvéti rendezvényükre, részt vesznek a közös alkotómunkában. Az ünnepi találkozóra ezúttal nagypénteken került sor az Artera Kis Míves Házban. 

A Kerekes Edit szentegyházi óvónő-kézműves szakmai irányításával zajló rendezvényen népes gyereksereg vett részt, de nem hiányoztak a fiatalok és felnőttek sem.

Kerekes Edit a foglalkozást egy húsvéti dal tanításával indította, ezt követően a tojásíráshoz szükséges hagyományos eszközöket (kesice, méhviasz), azok szakszerű használatát mutatta be. A kesicével gyimesi, barcasági és más erdélyi, valamint dunántúli és felvidéki mintákat írhattak tojásaikra a résztvevők.

A Miklós Zsuzsánna vezetésével zajló ünnepi míves tevékenységet Szabó Ildikó kézműves-néptáncos segítette.

A már több éves múlttal büszkélkedő közösségi rendezvény ezúttal is nagy sikert aratott, a résztvevők lelkesen rajzoltak-írtak.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?