Minden magyar gyermek számít: 9 ezer családot ért el a kampány kiemelt szakasza

Véget ért az RMDSZ országos beiskolázási kampányának kiemelt szakasza, amely során az anyanyelven való tanulás fontosságát majd kilencezer elemi iskolába vagy óvodába készülő gyermekhez és családjához jutatták el. A korábban megkezdődött helyi, megyei rendezvénysorozatok még folytatódnak.

Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök összegezte az elmúlt hetek tapasztalatait: „A megyékből kapott jelentések alapján úgy becsüljük, összesen majd kilencezer elemi iskolába vagy óvodába készülő gyermeket és családját értük el közösen a pedagógusokkal, tanfelügyelőségekkel, egyházi intézetekkel, sajtóval zömében az óvodákban és az iskolákban szervezett találkozókon. Ezeken több mint háromszáz tanító vagy óvónő mutatkozott be. Egyes helyeken a rendezvényt vonzóbbá tették különböző műsorokkal – például Fehér megyében, ahol hagyományosan az enyedi kollégium vezeti a kampányt, ami fél évet, adventtől június 1-ig tart. Szilágy megyében, Beszterce-Naszód megyében, Máramaros megyében, Szatmár megyében, Brassó megyében, de szükség esetén máshol is iskolalátogatásokat szerveznek. Szatmár megyében az idén kiemelten hirdetik a magyar szakoktatási lehetőségeket: április 18–22. között szervezik meg a "Mesterségek hetét”, ennek keretében iskolalátogatás, üzemlátogatás várja a tizenéveseket”.

Az oktatásügyi alelnök szerint van, ahol ez a kampány a számlálásra, felmérésre is okot ad: Arad megyében naprakész nyilvántartás alapján keresik meg az óvódás és kisiskolás korú gyermekek családjait, de hasonló törekvések vannak Bihar, Kolozs, Szeben és Hunyad megyében is. Temes megyében együttműködnek a Rákóczi Szövetséggel, amely egyébként Felvidéken szervez folyamatosan magyar beiskolázási kampányt. „Természetesen Hargita és Kovászna megyében is van jelentősége ennek a kampánynak, de ezt a két megyét leszámítva a magyarság viszonylagosan nagy lélekszáma miatt a legtöbb embert, családot Kolozs, Bihar és Maros megyében érintenek a különféle rendezvények” – mondta Magyari Tivadar.

„A minőségi oktatás megteremtésében, a minden magyar gyermekről való gondoskodásban a helyi összefogás, a helyi kezdeményezések kiemelt jelentőséget kapnak most, az önkormányzati választások során: az utóbbi években az oktatási törvény szerint a helyi tanácsosaink, polgármestereink az oktatási rendszerünk gazdáivá is váltak. Az RMDSZ, a megújulás jegyében, olyan rátermett, felelős személyeket indít ezen a megmérettetésen, akikre, pedagógusaink mellett, rá lehet bízni oktatási rendszerünket” – hangsúlyozta Magyari Tivadar.

Kapcsolódók

Kimaradt?