Cioloș: túl korai az egészségügyisek fizetésemeléséről tárgyalni

A kormánynak egy már jóváhagyott költségvetésből kell gazdálkodnia és nem engedheti meg magának, hogy kockáztassa a költségvetési egyensúlyt - reagált Dacian Cioloș miniszterelnök hétfőn arra, hogy az egészségügyben dolgozók nagyobb béreket követelve japánsztrájkot hirdettek. 

A kormányfő hozzátette, a parlament által megszavazott költségvetésben nincs keret újabb béremelésekre, ezt csak máshonnan elvonva lehetne megvalósítani. Emlékeztetett, hogy egy tavaly elfogadott jogszabály szerint 25 százalékkal emelkedtek az orvosok, és tíz százalékkal pedig a közalkalmazottak bére.

Cioloș elmondta, rossz hatással lenne Románia gazdaságára, ha például a befektetésektől vonnának el pénzeket újabb béremelésekre.

A kormányfő nem zárkózott el attól, hogy az egészségügyben tapasztalható hiányosságokról tárgyaljanak, de elmondta, egyelőre fizetésemelésekről túl korai beszélni.

Mint arról már beszámoltunk, hétfőtől japánsztrájkot hirdetett a Romániai Hippokratész Szakszervezeti Szövetség és a Romániai Orvosi Szakszervezetek Szövetségi Kamarája az egészségügyben dolgozók bére miatt. Az érdekvédelmisek azt követően döntöttek így, hogy múlt héten eredménytelenül tárgyaltak Patriciu Achimaș Cadariu egészségügyminiszterrel és Francisk Iulian Chiriac államtitkárral a fizetésemelésekről. A szakszervezetek azt kifogásolták, hogy a szaktárca nem készítette el a béremelések ütemtervét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?