Évfordulót ünnepelnek a kolozsvári társasjátékozók

Reneszánszát éli a számítógépes játékokkal kissé feledésbe merült társasjáték az erdélyi magyar közösségben. A szórakozási forma fellendülésének ékes bizonyítéka, hogy Kolozsváron ötödik éve szerveznek rendszeresen találkozókat. Az Agapé Szálloda és Étterem alagsorában szombaton szervezett évfordulós találkozó ürügyén Szász-Köpeczy István szervezővel beszélgettünk.

A kolozsvári találkozókat öt éve szervezik meg rendszeresen. Két és fél évvel ezelőtt Erdély több városában úgy döntöttek, egy országos egyesületet alapítanak azzal a céllal, hogy jogi keretet adjanak a több helyszínen évek óta zajló tevékenységeknek. A Magyar Társasjátékosok Romániai Szövetsége (MATRISZ) számos város társaságát gyűjti egybe a kolozsváriak mellett: marosvásárhelyieket, sepsiszentgyörgyieket, nagyváradiakat, temesváriakat, nemrég pedig Székelyudvarhely is csatlakozott.

Figyeltek arra is, hogy hazai játékkészítők munkáit népszerűsítsék: például a Székely Gazdálkodót vagy a Six Makinget.

„Kolozsváron – és tulajdonképpen az egész egyesülettel – azért vágtunk bele a társasjátékok népszerűsítésébe, mert szerettük volna megismertetni az emberekkel a hagyományos társasjátékokon (sakkozáson-römizésen stb.) túli lehetőségeket is. Szerettük volna a számítógépes játékokkal szemben megmutatni, milyen a valós társas szórakozás” – fogalmaz Szász-Köpeczy István. Miután a baráti körében gyakran játszottak, és legalább harminc társasjátéka volt már, már-már kötelességének érezte, hogy mások is csatlakozzanak. Egy országos egyetemista találkozón mutatkoztak be először, ami olyan jól sikerült, hogy elkezdték rendszeresen is szervezni az alkalmakat. Egy év alatt húsz-harminc emberről hatvan-hetvenre bővült az érdeklődők száma, rekordként 220 embert jegyeznek.

A szombaton fél 9-től az Agapé alagsorában szervezett születésnapi találkozó számos vonzó ajánlattal kecsegtet: a résztvevők különleges koktélokat kóstolhatnak meg, óránként tombolát sorsolnak, amellyel társasjátékokat, illetve fogászati rendelő ingyenes szolgáltatását nyerhetik el. Activity-bajnokságot szerveznek, illetve új társasjátékokat mutatnak be.

A kolozsvári társasjátékosok mottója: „Aki egyedül játszik, az lefoglalja magát, aki társaságban, az meg is ismeri! A társasjátékban nem csak a játszás öröme rejlik, hanem a találkozásé is – önmagunkkal és olyan társakkal, akikkel önmagunk lehetünk.”

Logikától a személyes kérdésekig

A társasjátékok száma is gyarapodott: most már több mint száz társasjátékuk van, amelyek közül válogathatnak a résztvevők. Ezeket ugyan nehezen lehet kategorizálni, de kísérletet teszünk rá. István elsőként a logikai játékokat említi, amelyekben nem annyira a szerencsére, mint a taktikára kell hangsúlyt fektetni. Ezek közt számos tematika megtalálható, legyen szó történelmi vagy fantasy és egyéb játékokról.

A blöffölős társasjátékok egyik legismertebb változata a maffiázás, a verbális kreativitást fejlesztők közt pedig a legnépszerűbb az Activity, amelyen belül szintén számos verziót ismernek. A disztributív figyelmet megkövetelő társasjátékok szintén izgalmasak: ezeknél általában gyorsan kell észlelni mintákat, színeket. A partijátékokba könnyű bekapcsolódni, ezeknek az egyik nálunk kedvelt változata a Crokinole. A Most indul a parti is közkedvelt – szexualitással, szerelemmel, egyéb személyes kérdésekkel tűzdelt játék ez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?