Kritikát kaptak a kerékpárutak Aradon

Többi mint 120 kilométer kerékpárutat létesítettek Aradon. Az Európai Unió 98 százalékos támogatásával készült biciklisávokat a múlt év végén használatba is adták. Az elképzelés és a terv üdvözlésre méltó, a kivitelezés már annál kevésbé. A kerékpárutak minőségét, illetve a nyomvonal megválasztását is számtalan kritika érte azóta.

Régi vágyuk volt a beruházás a kerékpárral közlekedő aradiaknak – mondta Bognár Levente alpolgármester: „Nagyon sokan jelezték, hogy ha biztonságosabb feltételeket tudnánk teremteni, akkor talán többen használnák a biciklit. De sajnos így nagy rizikó nyeregbe szállni Aradon. Egykor sok bicikliút volt Aradon, de a kommunizmusban felszámolták ezeket. Most nehéz visszaállítani ezeket, ugyanott, mert időközben megváltozott a városkép.”

Két és félmillió euróba került az a munkálat, amiből viszonylag rövid idő, alig több mint egy év alatt kialakították a kerékpárút-hálózatot a városban. Az ár tartalmazza a 120 km-nyi elkülönített sáv terveit, kivitelezését, közel 90 pihenőhely létesítését padokkal és kerékpártárolókkal, az útkereszteződésekben jelzőlámpák felszerelését a bicikliseknek, valamint 16 köztéri kompresszor elhelyezését, amiket szabadon használhatnak a bringások, ha leeresztett a járgány kereke – ezek többsége megvalósult.

A 120 kilométernyi kerékpárút egy részét az úttestből választották le, és a gépkocsikkal közösen használható csak. Másutt a járdán vezet végig, és hol a két keréken közlekedőknek, hol a gyalogosoknak nem maradt elegendő hely. Gheorghe Falcă polgármester szerint azonban az első hat hónap a közlekedési kultúra fokmérője lesz Aradon. „Az első félévben ki kell dolgoznunk a kerékpárutak használatának a szabályzatát, és a kerékpáros egyesülettel közösen megpróbáljuk tájékoztatni és rávezetni a lakosságot, hogy súrlódásmentes legyen ez a gyalogos-kerékpáros-autós együttélés” – hangoztatta.

A munka minősége is kifogásolható, mert már lekopott a november-decemberi festés, töredezett az új burkolat, vagy éppen beszakadt az aszfalt ott, ahol a zöldövezetből kanyarítottak le jókora darabot. „A mi feladatunk, hogy ez alatt a fél év alatt ellenőrzéseket végezzünk, és ahol ilyen hibákat találunk, felszólítsuk a kivitelezőt azok kijavítására” – tette hozzá a polgármester.

Az aradi kerékpárutakat szorgalmazó mozgalom egyik vezetője Andó András újságíró, aki egy régebbi – igen sötét – statisztikával támasztotta alá a bicikliutak biztonságossá tételének fontosságát. „Aradon havonta két ember veszti életét kerékpárbalesetben. Szerintünk ez rettenetesen sok. A lényeg az lenne, hogy a munkába kerékpárral mehessünk, bevásárolni is kerékpárral menjünk, és elengedhessük a gyerekeinket nyugodtan az iskolába biciklivel” – magyarázta.

Aradon egykor nagy hagyománya volt a kerékpározásnak, de a környezetkímélő és gazdaságos közlekedési eszközhöz való visszatérésnek a kényelem a fő akadálya, a lakosság többsége ugyanis előszeretettel ül autóba. „Mi azon kevés aradi családok közé tartozunk, amelyikben mindegyik családtagnak van biciklije, nemcsak nekem, a feleségemnek és a gyerekeimnek, hanem a szüleimnek is – folytatta Andó András. – Végül is saját magunkba fektetünk, a saját magunk egészségébe.”

Egyes becslések szerint a közel 150 ezer lakosú Aradon mintegy 40 ezer kerékpár van.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?