A matematika Hargita megyei ünnepét ülték meg Csíkszeredában

A csíkszékiek tartoltak idén a Hargita megyéből részt vevő 3700 diák közül a Zrínyi Ilona matematikaverseny megyei fordulóján. A Magyarországról szervezett, Erdély szerte nagy népszerű vetélkedő kiírásának idei csíki különlegessége, hogy a nagylelkű támogatásokból tabletekkel ajándékozták meg a legjobbakat.

192 egyéni díj talált gazdájára csütörtökön a Hargita megyei kis matematikusok között. A Zrínyi Ilona nemzetközi matematikai verseny megyei fordulójának kiértékelője népes részvétellel, hosszú ünnepi díjátadóval zajlott a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium dísztermében. A hosszú lebonyolódás éppen a népszerűségből adódott, valamint az adományozók és támogatóknak hála – tudtuk meg Hodgyai László megyei tanfelügyelőtől, a verseny helyi koordinátorától.

Mint elmondta: 2015 októberétől a székelyudvarhelyi ifjúsági szervezet, az UIET vette pártfogásába a Hargita megyei fordulót a Fuss neki! programja által. Ez gyakorlatilag tízezer lejes pénzbeli támogatást jelentett, melyhez adományok, a Romániai Pedagógus Szövetség támogatása, valamint a nevezési díjakat is csatolva, a Harmat Alapítvány sok és gazdag díjat adhatott az oklevelek mellé.

Idén, akárcsak tavaly, 3700 résztvevő nevezett be a versenyre csak Hargita megye területén - mondta Hodgyai. Közülük a II-VIII osztályosok korcsoportjában 16 diák, a líceumokból pedig 11 tanuló jutott be az április 26-án Kecskeméten tartandó döntőbe.

A 27 főből 23 csíki körzetből származik, tehát idén a csíkiak taroltak – mondta Hodgyai László. Hozzátette: az első díjasok egy-egy tabletet kaptak, s a 192 egyéni díj mellett 29 háromtagú csapatot is díjaztak. A megyei koordinátor a díjátadón megköszönte a támogatást, mind a versenyek területi szervezőinek, Gyergyó, Udvarhely valamint Csík területről, mind a verseny megyei helyszíneként üzemelő 15 iskolának a munkát és hozzájárulást.

A Zrínyi Ilona Országos Matematikai Verseny a Matematikában Tehetséges Gyermekekért alapítvány (MATEGYE) által 1990 óta megrendezett országos matematikai verseny. Indulói a magyarországi és a határon túli magyarul beszélő 2.-12. osztályos tanulók lehetnek. A verseny két fordulóból áll: egy megyei/körzeti részből és egy országos döntőből

A szervezők célja saját elmondásuk szerint a matematika népszerűsítése volt. Továbbá ezen kívül még azt is fontosnak tartják, hogy a verseny „ha csak egy kicsit is”, a matematika ünnepe lenne, a versenyzők örömmel oldanák meg a feladatokat.

Versenyszabályok: A feladatokban 5 (A, B, C, D, E) válasz közül kell kiválasztani az egy helyes választ és azt egy kódlapra átírni (a megfelelő hely beikszelésével). A 2.-4. osztályosoknak 25 feladatot 60 perc, az 5. és 6. osztályosoknak 25 feladatot 75 perc, a 7.-12. osztályosoknak 30 feladatot 90 perc alatt kell megoldani. A kódlapon a válaszokat sötétkék vagy fekete tollal kell bejelölni, és egy feladathoz legfeljebb egy jelölés kerülhet, különben nem érvényes a megoldás. Nem muszáj jelölni minden feladatnál, lehetséges az üresen hagyás, azaz a feladat kihagyása. A versenyen íróeszközön és papíron kívül más (pl. vonalzó, körző, szögmérő, számológép, mobiltelefon) nem használható. Minden jó válaszért 5 pont, kihagyásért 1 pont jár. Rossz válaszért és rontott jelölésért nem jár pont.

A II. Rákóczi Ferenc édesanyja, Zrínyi Ilona nevét viselő matematika verseny 1990-ben indult Kecskeméten, a Matematikából Tehetséges Gyermekekért Alapítvány szervezésében, amely azóta is a verseny bonyolítója.Első kiadásán csak kecskemétiek vettek részt. 1995-ben közel háromezer külhoni magyar diák versenyzett. Az utóbbi években a résztvevők száma a százezerhez közelít.

További megyei díjkiosztók Erdélyben:

Bihar megye - 2015.03.11.  Nagyvárad, Ady Endre Gimnázium, 14 órától

Maros megye - 2016.03.18. Marosvásárhely, Bolyai Farkas Elméleti Líceum, 16 órától

Máramaros megye - 2016.03.14. Nagybánya, Németh László Elméleti Líceum, 14 órától

Temes megye - 2016.03.09.Temesvár, Bartók Béla Elméleti Líceum, 14 órától

 

Kimaradt?