Felsőoktatási szórványkollégium létesül Temesváron

Felsőoktatási szórványkollégium létesül Temesváron. Az intézmény létrehozásához a Temesvári Római Katolikus Püspökség mellett a magyar kormány is hozzájárul, az elképzelést ugyanakkor az RMDSZ is s stratégiai projektek közé emelte.

 A kollégium tervét először az RMDSZ hétfői hírlevele említette meg, amely Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Orbán Viktor miniszterelnök budapesti találkozójáról számolt be. A temesvári felsőoktatási szórványkollégium és közösségi tér létrehozása a magyar kormányfő támogatását bírja – áll a dokumentumban.

Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője a Nyugati Jelennek elmondta: a 2000-es években elképzelt szórványkollégium ügye azáltal kapott új lendületet, hogy sikerült támogatókat találni a megvalósításhoz. A Temesvári Római Katolikus Püspökség egy visszaszolgáltatott ingatlant biztosít, az RMDSZ vezetősége a stratégiai projektek közé emelte, a magyar kormány pedig anyagilag támogatja a megvalósítást.

Az ingatlan a magyar tannyelvű temesvári Bartók Béla Gimnázium szomszédságában áll, és majdnem ötven Temesváron tanuló magyar egyetemi hallgatónak biztosít majd szállást és magyar nyelvű kiegészítő képzést. A képviselő szerint a temesvári egyetemeken román nyelven tanuló magyar diákoknak kívánnak olyan oktatási programot kialakítani, amely a magyarságismeret elmélyítése és a közösségi szerepvállalás szorgalmazása mellett bizonyos konkrét kompetenciákat is fejleszt. Emellett a kollégiumban olyan közösségi teret alakítanak ki, ahol magyar rendezvényeket lehet majd szervezni.

Molnár Zsolt elmondta, elkészült az épület átalakítási terve, és elindították az engedélyezési folyamatot. A képviselő reményét fejezte ki, hogy már az idén el tudják kezdeni az építési munkálatokat.

A Temesvári Magyar Diákszervezet becslése szerint jelenleg 100-150 magyar diák tanul a temesvári egyetemeken.

Kimaradt?