Elhunyt Tokay György

Életének 77. évében elhunyt Tokay György, az RMDSZ egykori politikusa. Halálhírét a Maszolnak az Arad megyei RMDSZ is megerősítette.

1939. március 27-én született Kolozsvárott, jogi tanulmányait a Bolyai Egyetemen végezte. Jogtanácsosként kezdi közéleti pályáját, majd újságíró lesz, 1976-tól pedig ügyvédként dolgozik.

Tokay több mandátumon keresztül volt az RMDSZ Arad megyei parlamenti képviselője, az 1996-1998 közötti Victor Ciorbea vezette kabinetben kisebbségügyi miniszter. 2005-ben Románia litvániai nagykövetének nevezték ki.

Utolsó nyilvános szereplése 2013-ban volt, amikor a Kölcsey Egyesület díját vehette át. Súlyos betegsége hosszú évekre ágyhoz kötötte.

FRISSÍTÉS: Csütörtöki közleményükben az RMDSZ parlamenti frakciói „tiszteletbeli székelynek” nevezték Tokay Györgyöt a Har-Kov néven elhíresült ügyben való felszólalása miatt. „Tokay Gyurira mi felnéztünk. A parlamentben olyan természetességgel állt ki a mikrofon elé, és úgy beszélt román nyelven, hogy mindenki elhallgatott, és mindenki odafigyelt rá. Olyasmit képviselt, ami a román politikai életben vele, sajnos, elment. Szeretném, ha visszajönne és elmondaná: vigyázzunk egymásra” – méltatták életútját volt kollégái.

Az elmúlt 26 év egyik legmarkánsabb politikai személyisége volt Tokay György, aki elhívatottsággal, becsülettel és igazi úriemberként képviselte a szövetséget – olvasható az RMDSZ nekrológjában. A szervezet 2015-ben Ezüst Tulipán díjjal köszönte meg több évtizedes munkásságát.

Kimaradt?