E.colival fertőzött tehéntúró: magyarázkodik a miniszter

Magyarázkodni kényszerült a mezőgazdasági miniszter, amiért nyilvánosságra hozta annak a tejfeldolgozó vállalatnak a nevét, amelynek egyik termékében kimutatták a több tucat kisbaba megbetegedését és háromnak a halálát okozó E.coli baktériumtörzset.

Achim Irimescu azért került a bírálatok kereszttüzébe, mert nincs egyelőre bizonyíték arra, hogy a fertőzött csecsemők fogyasztották a Lactate Brădet nevű cég tehéntúrójából. Csupán az egyik elhunyt kisbaba anyja állította, hogy gyermeke evett a tejtermékből. A miniszter bejelentése után a cég tulajdonosa közölte, hogy mivel rossz hírnevét keltették, kénytelen lesz bezárni a gyárát.

Irimescu szerda este a Facebook-oldalán elismerte: nincs egyértelmű összefüggés a kisbabák megbetegedése a fertőzött tehéntúró között. Hangsúlyozta azonban, hogy tiszta a lelkiismerete. Indoklása szerint az átláthatóság jegyében hozta nyilvánosságra a cég nevét, és ezáltal csecsemők életét menthette meg.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy összesen 25 kg került piacra a fertőzött tehéntúróból, ám ez a mennyiség mind eltűnt a kereskedelemből, tehát „az emberek hűtőszekrényében van”. Így a cég nevének nyilvánosságra hozatalával el lehetett kerülni újabb gyerekek megbetegedését – érvelt a miniszter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?