Jövő héten tárgyalja a diszkriminációellenes tanács a megalázott magyar lány ügyét

A kolozsvári gyermekkórházban hiányos román nyelvtudása miatt megalázott magyar lány ügyében március tizedén hallgatja meg a feleket az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) - tájékoztatta a Maszolt Asztalos Csaba.

A testület  elnöke méltányosnak nevezte a beidézési határidőt, hiszen a felszólítást mindkét félnek ki kell kézbesíteni, és időt kell adni számukra, hogy felkészüljenek a meghallgatásra.

Az RMDSZ február 19-én jelezte, hogy a CNCD-hez fordul a lány és családja nevében, amiért súlyosan sérültek a beteg nyelvi jogai. Mint arról már beszámoltunk, Kolozsváron a Mócok úti gyermekkórházban február közepén megaláztak egy 17 éves olaszteleki lányt és családját a hiányos román nyelvtudásuk miatt.

Az orvosok lekezelően beszéltek a hozzátartozóival, akiket azzal is megfenyegettek, hogy kirakják őket az intézményből. A lányt ellátták ugyan, azonban hozzátartozói a megalázó bánásmód miatt egy másik kórházba vitték további megfigyelésre. A beteget segítő unitárius lelkészek néhány napja bejelentették, hogy civil kezdeményezéssel építenek ki egy olyan hálózatot Kolozsváron, amely segítségével a jövőben elkerülhetőek lennének a nemrég a gyermekkórházban történtekhez hasonló esetek.

A CNCD-nek három hónap áll rendelkezésére, hogy elbírálja a panaszt. Asztalos elmondta, a meghallgatást követő 1-2 héten belül akár döntést is hozhat a tanács. Hozzátette, a procedúra része, hogy minden esetben beidézik a feleket (a kórház és a család képviselőit), akik személyesen is megjelenhetnek a testület előtt, és elmondhatják a véleményüket, de állásfoglalásukat írásban is ismertethetik a tanáccsal. A panaszról és a beadványokról ezt követően jelentés készül, majd a kollégiumi testület a jelentést megvitatja és dönt a kérdésben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?