Madéfalván tiszteleg a Román Haditengerészet a székely mártírok előtt

Csíkszeredában zajló rendezvénysorozata keretében a Román Haditengerészet Madéfalván is koszorúzni fog a székely mártírok emlékművénél.

Előzmény nélküli gesztusokkal népszerűsíti magát Hargita megyében a Román Haditengerészet. Első lépésként Csíkszeredában kiállítást szerveztek: a tárlaton szerdától péntekig a Román Tengerészeti Múzeum gyűjteményébe tartozó hajó-maketteket, tengerről szóló festményeket, valamint két amatőr festő-tengerész műveit tekinthették meg az érdeklődők.

A Kájoni János megyei könyvtárban tartott kiállítás szerda esti megnyitóján közvetlen hangulatban beszélgetett az érdeklődőkkel Marius Rohart múzeumigazgató, AndreeaCroitoru főmuzeológus, Liana Naum, a mangáliai tisztikaszinó vezetője, valamint Alexandru Ghinea és Nicolae Găgeanu festő. A fregattok, vitorlások, tengeralattjáró, vagy szappanból faragott képet bemutató tárlat abszolút premier az intézményben – mondta el Bedő Melinda osztályvezető. Tájékoztatása szerint a kapcsolatfölvétel gyakorlatilag úgy történt, hogy egy nap az irodájában termett a haditengerészet képviselője, és felkérte az intézményt a kiállítás társszervezésére.

A kiállítás-megnyitón elhangzott: azért esett Hargita megyére a választás a haditengerészet rendezvénysorozatához, mert tudomást szereztek arról,  hogy itt példásan gondozzák – a hősök etnikumától függetlenül – a haditemetőket, az értesülésük szerint mintegy ezer világháborús hős emlékét. A Román Haditengerészet programsorozata pedig az Első világháborús hősök emlékének tiszteleg, ugyanakkor a szervezők célja a hadtengerészet bemutatása, ismertetése Hargita megyében. Továbbá szeretnék megismertetni a tengerészek életmódját-világát, és szeretnének tengerészeket is vonzani Hargita megyéből.

A programsorozat következő mozzanata - Román Haditengerészet Vezérkara a Hargita Megye Prefektúrával és Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával együttműködésben - két újabb premierlesz: február 23-án, a Szakszervezetek Művelődési Házában a brassói Arlechino Színház mutatja be ingyenesen Ioan Gyuri Pascu: Chili Ramirez kalandjai című darabját. Szintén február 23-án, 19.30 órai kezdettel, azonos helyszínen, ingyenes koncertet ad a Haditengerészet esztrád-zenekara. A Román Haditengerészet Vezérkara sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint a két rendezvény szervesen illeszkedik a Hargita megyei hegyivadász-dandár kulturális aktivitás-periódusába (február 23–25.)

A rendezvénysorozatról Antal Attila megbízott polgármester elmondta: a haditengerészet vezérkari főnöksége részéről keresték meg tavaly októberben, hogy többnapos programjukban vegyen részt a városháza. Mint részletezte: itt tartózkodásuk alatt a tengerészek meg kívánják ismerni a térséget és a vidékünk hagyományait illetve jelenébe, így a programjuknak része például egy üzemlátogatás is egy borvíztöltődében.

„Az első világháborúba való belépésünk 100. évfordulóján katonai emlékműveket is felkeresnek, megkoszorúznak, a madéfalvi emlékművet is, de felkeresik a Békási tavat is, amely a legnagyobb mesterséges tó, és amelynek szintén van hajózási tevékenysége, kapitánysága – taglalta Antal Attila. – Bemutatkozni jönnek, és hozzák, amit érdekesnek, fontosnak, vonzónak tartanak”.

A Maszol kérdésére elmondta: együttműködésről, további közös programokról nem esett szó, a mostani programot is a haditengerészet állította össze. „Értelemszerű helyszíni egyeztetéseket folytattuk, a természetszerű együttműködést kérték” – tette hozzá.

Füleki Zoltán alpolgármestertől megtudtuk: Cornel Pavel haditengerészeti sajtófőnök közölte az egyeztetésekkor azt a szándékát, hogy kegyeleti koszorút helyezzen el Csíkszeredában a Jégpálya-negyedi katonai sírkertnél, február 24-én, 13 órától. Előtte, 10 órakor Madéfalván, a Siculicidium Emlékműnél koszorúznak.

Tengerész-főhajtás Madéfalván

A Román Haditengerészet február 22-én fog kiadni a madéfalvi koszorúzási ünnepségről újabb sajtóközleményt. A birtokunkba került közlemény-tervezet szerint „alázatos főhajtással” tiszteleg a haditengerészet katonáinak egy csoportja a székely mártírok előtt, akiket 250 éve lemészároltak az osztrák birodalmi csapatok Madéfalván. A közleményben jelzik, a koszorúzást a helyi önkormányzat által összeállított műsor követi, továbbá rögzíti az 1764-es események történelmi tényeit, végül úgy fogalmaznak: az évszázadok során a Kárpát-medencei lakosság számos kegyetlenséget állt ki a bitorlók részéről, ám mindig méltósággal őrizte értékeit és hagyományait.

Megkeresésünkre Szentes Csaba madéfalvi polgármester elmondta: vele is egyeztették már a közlemény-tervezetet. Tájékoztatása szerint a haditengerészeti sajtófőnök tavaly kereste meg személyesen a kéréssel: mivel szétnéztek a régióban, megtalálták és „utánaolvastak” a madéfalvi emlékműnek, és érdeklődtek, megkoszorúzhatják-e.

„Mondtuk, hogy persze, egész nyugodtan, árki megkoszorúzhatja, nemzetiségtől függetlenül. Megkérdték: a helyi népi szokásokból bemutatnánk-e valamit, mert azt is szeretnék megismerni” – idézte fel a polgármester. Így Szentes Csaba javaslatára a koszorúzás után a helyiek népi táncot adnak elő népviseletben, s az emlékmű hátánál levő téren kürtőskalács-sütés is lesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?