Tervezet: életjáradékot kapnak a többgyermekes nők

A mindenkori romániai nettó átlagbér 30 és 50 százaléka közötti összegű életjáradékkal jutalmazza az állam a többgyerekes nőket – javasolja törvénytervezetében egy szociáldemokrata parlamenti képviselő.

Ninel Peia tervezete szerint az életjáradékban a legkevesebb három gyermeket szülő nők részesülnének. A legkevesebb öt gyermeket világra hozó nők pedig megkapnák a „Hős anya” kitüntetést is.

Az életjáradék a gyermekek számának függvényében a nettó átlagbér 30, 40, illetve 50 százaléka lenne. Vagyis a jelenlegi bérszint szerint a háromgyermekes nőknek 630 lejt, a négygyerekesek 800 lejt, az öt vagy ennél több gyerekeseknek 1000 lejt folyósítanának havonta, adómentesen.

A képviselő demográfiai fogyással indokolja tervezetét. Szerinte az intézkedés arra motiválná a romániai nőket, hogy minél több gyermeket hozzanak világra. A Mediafaxnak elmondta, hogy a parlamenti pártok többsége támogatja a javaslatát.

Ninel Peiának egyébként három gyermeke van. Kérdésre közölte: a felesége nem fogja igényelni az életjáradékot, ha a parlament elfogadja a törvényt.

Kapcsolódók

Kimaradt?