Több mint 150 ezer ember nem létezik Romániában

Több mint 150 ezer személy nem rendelkezik se születési bizonyítvánnyal, se személyazonossági igazolvánnyal Romániában - tájékoztat a ProTv hivatalos adatokra hivatkozva. Az érintettek leginkább mélyszegénységben élnek, vagy távol otthonuktól születtek.

A kormány bejelentette, egyszerűsíteni fogja a hivatalos okmány megszerzését, és az ezzel járó költségek egy részét is fedezi, hogy legalább minden kiskorú rendelkezzen személyazonosító-számmal. A jelenlegi előírások szerint ha például születése után egy évvel szeretnének okmányokat szerezni egy kiskorú számára a hozzátartozók, már bírósághoz kell fordulniuk. Valeriu Nicolae kormányképviselő elmondta, vidéken, ahol a legtöbb mélyszegénységben élő tengeti életét, nincsenek bíróságok, tehát a szülőknek több kilométert kellene utazniuk, ráadásul a költségeket is nekik kell állniuk.

A ProTv emlékeztet, hogy hivatalos okmányok nélkül semmilyen szociális segélyt nem vehet igénybe az érintett, kiesik az oktatási rendszerből, az egészségügyi ellátásból, hivatalosan nem vállalhat munkát. Azaz mintha nem létezne – foglalta össze a képviselő.

A külföldön született láthatatlanok

Valeriu Nicolae elmondta, az utóbbi tíz évben rengeteg szülő külföldön szülte meg gyermekét, visszatérve Romániába viszont nem jelentette be a családgyarapodást. Akár több mint ezer euróra rúghat egy így született gyermek hivatalos iratainak a megszerzése Romániában - magyarázta a kormányképviselő.

Az sem ritka, hogy a szülők magukra hagyják gyermeküket, vagy maguknak a szülőknek sincs személyazonosságija - tette hozzá Valeriu Nicolae. Az ilyen kiskorúak számára szeretne uniós pénzből megoldást találni a kormány.

Kapcsolódók

Kimaradt?