Egy éven belül a háromszéki magyarok fele magyar állampolgár lesz

Négy háromszéki város – Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Barót – felnőtt, magyar lakosságának fele egy éven belül magyar állampolgár lesz, derült ki az RMDSZ által tavaly év végén végzett konzultációból.

Az ennek eredményeit bemutató sajtótájékoztatón Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke rámutatott, hogy több mint tízezer polgárt kérdeztek meg a kedvezményes honosításról és a településük problémáiról.

Kiderült, hogy a háromszéki magyar városok felnőtt lakosságának 42 százaléka már megszerezte a magyar állampolgárságot és további 12 százalékuk egy éven belül szeretné igényelni azt. Barna Gergő szociológus rámutatott, hogy elsősorban fiatalok és magasan képzettek igényelték a magyar állampolgárságot, az okok között legtöbben a magyar etnikai identitással indokolták ezt, de sokan gyakorlatiasabb okokat is megneveztek, így azt, hogy megkönnyíti számukra a külföldre utazást, a munkavállalást, a tanulást és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést.

A konzultáció során megkérdezett több mint tízezer háromszéki lakos mindössze 4 százaléka nyilatkozta azt, hogy a magyar állampolgárságát kihasználva szeretne külföldre emigrálni. A felmérés kapcsán Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, a helyi RMDSZ szervezet elnöke rámutatott, hogy támogatják a könnyített honosítást, de szeretnék, ha a magyar kormány olyan programokat rendelne mellé, amelyek a szülőföldön való boldogulást segítenék, ellenkező esetben a határon túli területek veszíthetnek emiatt.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint több javaslatot is megfogalmaztak a magyar kormány felé, például kérték, hogy terjesszék ki a határon túli cégekre a növekedési hitelprogramot, ami a kis- és középvállalkozókat támogatná és munkahelyteremtést ösztönözné, de kedvezményes kamatú kölcsönökkel is ösztönözhetnék a beruházásokat. Emellett tárgyaltak a családi otthonteremtési kedvezményről is.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?