Megadaruval cserélték ki a gyimesközéploki vasúti hidat

Országos szintű premiernek számító munkálattal, rekordidő alatt cserélték ki a gyimesközéploki vasúti hidat. A sínpályán kívül elkészített beton hídtestet óriásdaruval emelték a helyére. A majdnem tíz órás vasúti forgalomkiesés miatt az utasok számára autóbuszokat biztosított a vasúttársaság.

Egy marosvásárhelyi hídépítő cég cserélte ki a régi gyimesközéploki vasúti fémhidat új betonhídra. A tartópillérek előkészítését követően Európa talán legnagyobb, 600 tonnát emelő daruja emelte helyére a sínek mellett öntött hídtestet. Az óriásdarut elemeire bontva, nyergesvontató-konvoj szállította a helyszínre, az út nagyjából két napig tartott, esetenként forgalomkorlátozást kellett kérvényezni a közlekedésbiztonság miatt.

vasutihid

A megadaru fedélzeti számítógép segítségével vezérelhető, összesen három, a számítógépes játékok irányítóegységeihez hasonló kis karral irányította a fiatal, alig 23 éves kezelő. A helyiek közül sokan odagyűltek bámészkodni, de több áthaladó autós is megállt néhány percre megszemlélni az óriási szerkezetet. Az építők szerint azonban nemcsak a megadaru a látványosság, hanem a munkálat maga.

„Első eset Romániában, hogy egy vasúti híd teljes egészében a sínpályán kívül készül el és tíz óra alatt helyére kerül együtt az előkészített sínpályaelemekkel” – ismertette a munkálatvezető Gabriel Turdeşan építészmérnök.

A munkát sikerült a kitűzött időre befejezni, immár új hídon, biztonságban haladhatnak a szerelvények a borospataki letérő felett. Az autósoknak is könnyítette a sorsát az építmény, hiszen az eddiginél szélesebb, és magasabb lett a sínek alatti közúti átkelőhely.

Kimaradt?