A reklámcég távolította el a kolozsvári többnyelvűséget promováló óriásplakátot

A hirdetőtáblát üzemeltető reklámcég vette le hétfőn a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblákat számon kérő, múlt hét végén kitett óriásplakátot - közölte szerdán a Főtér.ro portál.

A portálnak Landman Gábor hollandiai vállalkozó és nyelvi jogi aktivista elmondta, a hirdető cég a reklámtörvénynek arra a kitételére hivatkozott, mely szerint tilos az olyan reklámanyagok elhelyezése, amelyek formájukban, tartalmukban, méretükben és színükben összetéveszthetők a közúti közlekedési vagy tájékoztató táblákkal, vagy eltakarják azokat.

Landman Gábor az E60-as európai útnak a kolozsvári agglomerációba bevezető szakasza mellett bérelt hirdetőtáblán angol nyelven szólította meg Emil Bocot, Kolozsvár polgármesterét a következő szöveggel: "Boc úr! A cégemnek Schengen kell, nem sovinizmus!" A felirat hátterében egy háromnyelvűkolozsvári helységnévtábla szerepelt, és a vállalkozó tanácsadó cégének az internetes címe.

A hollandiai vállalkozó a kolozsvári portálnak nyilatkozva elképzelhetőnek tartotta, hogy a reklámcégre nyomást gyakoroltak, és mivel a cég nem akart ebbe az ügybe belekeveredni, inkább levette a plakátot.

A Kolozs megyei törvényszék a Landman Gábor által vezetett hollandiai alapítvány keresete nyomán 2014-ben arra kötelezte a kolozsvári polgármesteri hivatalt, hogy helyezzen ki magyar nyelvű helységnévtáblákat is Kolozsvár bejárataihoz. Az ítélet ellen a polgármester fellebbezett, a másodfokon eljáró táblabíróság pedig úgy ítélte meg, hogy a holland alapítvány nem jogosult a kolozsvári magyarok nevében pereskedni.

Kapcsolódók

Kimaradt?