Világbajnok pálinkák Sepsiszentgyörgyről

A sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis pálinkárium párlatai sorra zsebeli be a rangos nemzetközi versenyek díjait. Legutóbb a magyarországi Ongán tartott VII. Quintessence pálinkaversenyről tizenöt elismerést hoztak haza, olyan körülmények között, hogy az idei megmérettetésre rekord számú mintát, 1131 féle pálinkát neveztek be magyarországi és az anyaország határain kivüli magánfőzők, bérfőzetők és kereskedelmi főzdék.

A magyarországi pálinkaversenyek körében is abszolút rekordnak számít a Miskolc közelében lévő Ongán hetedik alkalommal megszervezett Quintessence Pálinkaversenyre benevezett pálinkák száma. A mintegy négy éve működő sepsiszentgyörgyi Potio Nobilis pálinkárium tulajdonosai Füstös Imre és Dezső Tibor által a versenybe benevezett párlatok közül a madárberkenye pálinka kapta meg a Champions-díjat és aranyérmet, a szilvapálinka és a feketeribizli likőr aranyérmet kapott, de emellett 10 ezüst- és 3 bronzéremmel tértek haza.

A Magyarországon díjazott párlatok és likőrök közt van olyan termék is, amit idén főztek először, ezek hamarosan kereskedelemben is megtalálhatóak lesznek, mint például a szeder, a Champions-díjas madárberkenye és az aranyérmes feketeribizli likőr. A sepsiszentgyörgyi pálinkárium termékei az elmúlt években is számos nemzetközi díjat sőt világkupát is nyertek.

Dezső Tibor korábban rámutatott, hogy társával együtt dacból fogtak neki pálinkát főzni, miután egyik barátja savanyú lének nevezte az általa egy falusi főzdében készített pálinkát. A két háromszéki vállalkozó ezután döntötte el, hogy befektetnek egy modern pálinkafőzdébe, és megmutatják, hogy Erdélyben is képesek a csúcsminőségre. Pálinkáikhoz sok esetben vadon termett gyümölcsöket használnak, és alapelvük, hogy csak legjobb minőségű, hibátlan gyümölcsöt főznek, így szakítottak azzal a „hagyománnyal”, hogy ha másra nem jó a gyümölcs, akkor pálinkát főznek belőle. A Potio Nobilis pálinkárium párlatai megtalálhatóak több sepsiszentgyörgyi üzletben is, illetve jelentős részét vállalkozók protokoll céllal vásárolják meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?