Statisztika: Kovászna megyében alig bántalmazzák a kiskorúakat

2015 első hat hónapjában 6736 gyermekbántalmazásos esetet jegyeztek országszerte. Ennek zöme a családon belül történt – áll az Országos Gyermekjogvédelmi Hatóság beszámolójában.

A legtöbb esetet az ország dél-keleti régiójában regisztrálták, vagyis Brăila, Buzău, Konstanca, Galac, Tulcea és Vrancea megyékben, itt összese 1710 esetet jegyeztek. Konstanca megyében összesen 835, Prahova megyében 352, Dolj megyében pedig 344 bántalmazást, elhanyagolást jelentettek.

A hivatalos adatok szerint Kovászna megyében nagyon alacsony a jegyzett esetek száma (összesen 8), ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindössze ennyi eset történt. Bihar megyében 16, Hargita megyében 111, Maros megyében 143 gyermekekkel szembeni visszaélést regisztráltak.  

Második helyezett a negatív listán az észak-keleti régió: Bákó, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava és Vaslui  1266 esettel. A Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megye alkotta középrégióban 815 gyerekbántalmazásos eset ismert.

A kimutatás korosztályonként is részletezi a visszaéléseket. Ebből kiderül, hogy a 10 és 13, valamint a 3 és 6 év közöttieket éri a legtöbb bántalmazás Romániában.

Romániában a gyerekbántalmazás még mindig tabutéma, még úgy is, hogy egy-egy eset felkelti a közvélemény figyelmét. Két hónapja a Bodnariu család esete kavarta fel az állóvizet.

Mint arról már beszámoltunk, egy Norvégiában élő román-norvég család öt gyermekét, szülei akarata ellenére, gondozásába vette – pontosabban elszakította szüleitől – a norvég gyermekvédelmi hatóság, a Barnevernet. Az ügynek egyre nagyobb a visszhangja Romániában: tüntetéseket tartottak a család mellett, megszólalt az államfő, a miniszterelnök, a külügy, és román parlamenti politikusok egy csoportja Oslóba készül meggyőzni a norvég törvényhozókat, hogy módosítsanak a jogszabályaikon. Az esetről bővebben itt olvashat.

Az Országos Gyermekjogvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint bíztató jelnek számít, hogy egyre több gyermekkel szembeni visszaélést jelentenek, így előbb-utóbb határozottan fel kell lépniük az illetékes szerveknek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?