Téka Alapítvány: nem került veszélybe a szamosújvári magyar iskola

A liberális tanácsosok ígéretet tettek arra, hogy a szamosújvári városi tanács e hónap végi ülésén megszavazzák a Téka Alapítvány által felépített magyar iskola beindítását, a tanintézmény nincs veszélyben – tudtuk meg csütörtökön az alapítvány elnökétől.

Balázs-Bécsi Attilát azért kerestük meg, mert a Transindex csütörtöki beszámolója szerint legutóbbi ülésén az önkormányzat nem szavazta meg azt a határozatot, amellyel beillesztették volna a magyar iskolát a szamosújvári iskolahálózatba.

A Téka Alapítvány elnöke elmondta: a november 26-i ülésen a 19 tanácsosból 19 megszavazta a magyar nyelvű elméleti líceum létrehozásáról szóló határozatot. A tanintézmény őszi beindításához azonban a Kolozs megyei tanfelügyelőség jóváhagyására is szükség volt. Erre Valentin Cuibus főtanfelügyelő ígéretet is tett, előbb azonban a magyar tanintézményt a városi tanácsnak határozattal bele kellett foglalnia a helyi iskolahálózatba.

Felültek a rémhíreknek

Ez végül a hétfői ülésen nem történt meg, 19 tanácsosból csak 9 támogatta a határozatot, tízen tartózkodtak a szavazásnál. A helyi sajtóban ugyanis olyan információk jelentek meg, amelyek azt sugallták, hogy a magyar osztályok kivonása a vegyes iskolákból az egyik román intézményt veszélybe sodorná, ennek ugyanis nem maradna már elég diákja. „A román tanácsosok egy része felült a rémhíreknek, és megijedt, amit meg tudok érteni” – magyarázta Balázs-Bécsi Attila.

Tájékoztatása szerint még aznap megkérték a Kolozs megyei tanfelügyelőséget: biztosítsa arról a szamosújvári román közvéleményt, hogy a magyar iskola beindítása nem a román iskolahálózat kárára történik. A tanfelügyelőség ezt azonnal meg is tette. „Mindezek után abban egyeztünk meg a liberális tanácsosokkal, akik hétfőn tartózkodtak a szavazáson, hogy a következő ülésen már megszavazzák a határozatot” – mondta az alapítvány elnöke.

Balázs-Bécsi Attila értékelése szerint a sajtóban megjelent „zsigeri nacionalista uszítások” ellenére a szamosújvári román közösség nem ellenzi a magyar iskola beindítását. „Nagyon sokan azt mondják: tisztelet a magyar közösségnek, amely képes volt iskolát felépíteni, mi közben pedig csak templomokat építünk” – fogalmazott.

Szamosújváron jelenleg három iskolában működnek magyar tannyelvű osztályok, ezeket gyűjtenék jövő tanévtől az új oktatási intézménybe.  A létesülő magyar iskola számára impozáns épületet felépítő Téka Alapítvány szerdán közleményt is kiadott, amelyben hangsúlyozta, nem áll szándékukban egy román tanintézmény megszüntetése, és erről nincs is szó, mivel csupán a magyar osztályok költöznek el az új iskolába.    

Kapcsolódók

Kimaradt?