Létszám alatt is működhetnek osztályok a kisebbségi oktatásban

Kivételt tesznek azokkal az osztályokkal a kisebbségi oktatásban, ahol a tanulói létszám nem éri a minimumnak számító 12 főt - hívta fel a figyelmet Király András oktatási államtitkár.

A friss minisztériumi rendelet 8. cikkelyének 8. pontja előírja: egy I–VIII. osztályos iskola bármely osztályának tanulói létszáma legalább 12 kell, hogy legyen, amennyiben ennél kevesebb diákot írattak be, a végső döntést a tanügyminisztérium kisebbségi államtitkársága hozza meg.

Az általános- és a kisebbségi oktatásra vonatkozó rendelkezéseket, az iskolahálózat működésére és a beiskolázási számok meghatározására vonatkozó előírásokat is tartalmazza az a miniszteri rendelet, amelyet a szaktárca illetékes főosztálya a megyei tanfelügyelőségeknek minisztériumi körlevéllel küldött meg.

A rendelet további intézkedéseinek értelmében, ha egy iskolában olyan elemi vagy gimnáziumi osztály található, amelyikben nincs meg az előírt minimális tanulói létszám, a működésére vonatkozó jóváhagyáshoz az iskolák a megyei tanfelügyelőséghez fordulhatnak, ahol összesítik a kéréseket, majd a tanügyminisztérium kisebbségi államtitkárságára küldik jóváhagyás végett.

„Ami az iskolahálózat működésének további kérdéseit illeti, felhívjuk az iskolák vezetőinek figyelmét a miniszteri rendelet 20/g cikkelyének előírásaira, miszerint az iskolahálózatot a helyi önkormányzatok határozzák meg és tartják fenn. A megyei tanfelügyelőségek csak láttamozzák a hálózati és beiskolázási terveket” – hangsúlyozta Király András, a nemzeti kisebbségek oktatásáért felelős államtitkár.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?