Ellenzi a szakoktatás beindítását a Református Kollégiumban a Maros megyei tanfelügyelőség

Nem ért egyet a Maros megyei tanfelügyelőség a marosvásárhelyi Református Kollégium azon kezdeményezésével, hogy a 2016-17-es tanévtől kezdődően két magyar tannyelvű szakiskolai osztályt indítsanak a városban.

A kollégium tervei szerint a mechanikai és autóbádogos képzés valamint a pék- és hentesképzés magyar állami támogatással működne. Az oktatási intézmény több vállalkozással is együttműködési szerződést kötött a szakképzés gyakorlati megvalósítására.

Illés: a meglévő szakoktatást kell erősíteni

A tanfelügyelőség nem zárkózik el, sőt nagyon nyitott a magyar nyelvű szakoktatás kérdésével szemben – mondta a Maszolnak Illés Ildikó, a Maros megyei tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettese, aki a törvényre hivatkozva kifejtette: ennek ellenére nem hagyhatják jóvá a Református Kollégium kezdeményezését, mert a gyerekek alacsony létszáma azt nem teszi lehetővé. Mint mondta: a meglevő szakoktatást kellene megerősíteni, ugyanis csökken a gyerekek létszáma, az idén ősztől és a azt következő tanévtől is kevesebb diákkal kell számolniuk, némi pozitív változás csak három év múlva várható.  

Illés Ildikó hangsúlyozta: a Református Kollégium kérése elől nem zárkóznak el, amennyiben néhány év múlva lesz elég gyerek, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy ott is szakoktatás induljon, vagy akár „egy erős magyar szakképzési központ” jöjjön létre.

A Református Kollégium igazgatója, Benedek Zsolt a napokban az Erdély FM-nek nyilatkozta: meggyőződése, hogy a kezdeményezés sikeres lett volna. „Biztos vagyok benne, hogy a Református Kollégiumban az osztályok felteltek volna, mert az egyház keretén belül jó népszerűsítése lett volna a programnak, és úgy, ahogy Kolozsváron sikerült, itt is összehoztuk volna. De a tanfelügyelőség úgy döntött, hogy inkább a jelenlegi osztályokat, iskolákat próbálja megvédeni, hogy ott legyenek diákok” – mondta.  

Brassai: Marosvásárhelyen nincs kellő akarat

„Felkaroltam, elő is készítettem az ipari parkban egy találkozót a református egyház képviselete és a református kollégium vezetője, illetve néhány potenciális vállalkozás vezetőjével abból a célból, hogy próbáljuk azonosítani azokat a szakmákat, amelyeket jó lenne indítani” – fogalmazott Brassai Zsombor. Az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke sajnálattal vette tudomásul, hogy a tanfelügyelőségen nem bólintottak rá az elképzelésre, amiről a főtanfelügyelőt is igyekezett meggyőzni. „Átgondolatlanul fékezik a vásárhelyi oktatás fejlesztését, Marosvásárhelyen vannak ugyan szakiskolák, viszont mindenki tudja, hogy nem működnek megfelelően, és nem jelentenek megoldást a szakmát tanulni vágyó fiataloknak” – mondta.

Brassai ugyanakkor azt is furcsának tartja, hogy míg Kolozsváron a Református Kollégium nagy sikerű szakképzésében már a második évfolyamát is elindította, Marosvásárhelyen ezt nem tudják megvalósítani, holott lenne rá érdeklődés. „Kolozsváron lehet, Marosvásárhelyen azonban erre nincs kellő akarat” – tette hozzá az RMDSZ Maros megyei elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?