Több tízezer gyermeket nem tudtak beoltani Romániában

Több tízezer kisgyermek egészségével játszik a egészségügyi minisztérium, számukra már nem jutott tetanusz, hepatitisz B, gyermekbénulás elleni védőoltás - tájékozta az Realitatea TV. A hírtelevízió szerint a szaktárca az előállítókat hibáztatja, és ígéri, beszerzi a 107 ezer hiányzó vakcinát. A minisztériumi illetékesek viszont azt nem pontosították, mikorra orvosolják a hiányosságokat.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a védőoltásokat pontosan meghatározott időben kell megkapniuk a gyermekeknek: a diftéria, tetanusz, szamárköhögés, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, gyermekbénulás elleni vakcinákat két, négy és tizenegy hónapos korban adják be a kicsiknek.

A hírtelevíziónak nyilatkozó Valentin Boldea családorvos elmondta, azok a szülők, akik megengedhették maguknak, megvásárolták az amúgy ingyenes védőoltást a gyógyszertárakban, viszont sokan nem engedhették meg maguknak ezt, hiszen egy adag védőoltás körülbelül 150 lejbe kerül.

A Realitatea információi szerint a védőoltások hiánya már szeptemberben megmutatkozott, jelenleg csak hat megyében (Bihar, Hunyad, Maros, Szilágy, Vreancea és Ilfov) lehet az államilag támogatott vakcinákhoz hozzájutni. Mindezzel olyan körülmények között kell szembesülnünk, amikor nagyon sokan mondanak le gyermekeik beoltatásáról - hívta fel a figyelmet a családorvosok országos szövetségének alelnöke, Sandra Alexiu. Emlékeztetett, hogy a védőoltásokról az egészségügyi minisztériumnak kell gondoskodnia.

A szaktárca tájékoztatása szerint a gyártók miatt fordulhatott elő, hogy nincs elegendő vakcina. A minisztérium sajtószóvivője, Oana Grigore szerint a közegészségügyi igazgatóság adatai szerint csupán 35 ezer gyermek maradt beoltatlan. A tárca biztosította a szülőket arról, hogy hamarosan megvásárolja a hiányzó 107 ezer dózist, és további 400 ezerrel tölti fel a készletet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?