Erdélyi magyar oktatáskutató intézetet szeretne az RMPSZ

Egy erdélyi magyar oktatáskutató intézet létrejöttét sürgette a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) szerdán Csíkszeredában. A szervezet évértékelő sajtótájékoztatóján elhangzott: az állami neveléskutatási intézeten belül, vagy akár más formában, de óhatatlanul szükséges ezen intézmény létrejötte.

Burus-Siklódi Botond elnök, Lászlófy Pál István tiszteletbeli elnök számolt be szerdai sajtótájékoztatón az RMPSZ 2015-ös tevékenységéről és idei terveiről. A célkitűzések között az elnök kiemelte: a szövetség 25 éves jubileumát ünnepli 2016-ban, ehhez méltóan az erdélyi magyar oktatást érintő, hosszú távú stratégiai cél megalapozásához is ragaszkodnak.

Egy olyan űrt kellene szervezetteremtéssel betölteni, amely a tantervírást és a tankönyvszerzést is hosszútávon, intézményi szinten szavatolja . Mint elhangzott, ezt intézményi keretek között, állami pénzből, a jelenlegi neveléskutatási intézet keretében létrehozott erdélyi magyar intézményteremtéssel kellene biztosítani. „Nem ülhetünk karba tett kézzel, hogy várjuk ezt a természetes gesztust” – fogalmazott Burus-Siklódi Botond. Mint mondta, az oktatáspolitikát igyekeznek mozgósítani a célért, noha tisztában vannak azzal, hogy választási évben vagyunk, és „népszerűtlen” intézkedést nagyon nehéz lesz kisajtolni, ám az intézménytől nem tudnak eltekinteni.

A sajtótájékoztatón az elnök részletesen elemezte a 2015-ös év programjait és teljesítményét sikeresnek nevezve azt. Lászlófy Pál István tiszteletbeli elnök pedig a családra és a pedagógusra, a hivatástudatra való odafigyelés fontosságát hangsúlyozta.

Kapcsolódó cikkek

A 2015-ös év gazdagnak ítélt eredményeinek áttekintőjében kiemelte a tankönyvgondok enyhítését, saját kiadó létrehozásával és beüzemelésével, amely közbeszerzéseken is részt vesz az idei év tankönyvkiadásánál. Értékelésében továbbá kiemelte: nagy eredmény a csángók magyaroktatási programja keretében, hogy Lujzikalagorban is elérték az iskolai magyar nyelvoktatás bevezetését, ami eddig kivitelezhetetlen volt az akadályoztatások miatt. Az eredményekért az elnök Márton Attila program-koordinátor érdemeit méltatta.

Mint az elnök megjegyezte, „csodákat művelni nem tudnak”, s a programban résztvevő 1900-2100 érintett mellett évről-évre a program kiterjesztésén munkálkodnak. Mint jelezte, évente kötnek szerződést a magyartanárokkal, így módjukban áll cserélni azokat az oktatókat, akik nem tudnak megfelelni az elvárásoknak. Történelminek nevezte emellett az elnök a Bákó megyei tanfelügyelőséggel megkötött szerződést is.

A 2016-os évet tekintve a Szülőföldön Magyarul programról megjegyezte: a magyarországi oktatási támogatás „nem alanyi jogon jár”, hanem az óralátogatás függvénye is, ezért vezették be az igénylési csomaghoz mellékelendő iskolai igazolást a feltételekhez.

A 2016-os eseménynaptár- és programok ismertetésénél érdekesség, hogy az idei szovátai teremfoci-bajnokságban minden megye részt vesz, s mivel a szórványban nehéz összeállítani 6-7 fős csapatot, tanárnők is beneveznek.

A Bolyai Nyári Akadémia témája pedig A modern pedagógus – megváltozott szerepek és készségek. A változás módszerei. lesz, melynek hivatalos megnyitóját Válaszúton tartják idén.

 

Kimaradt?