„Senkinek sincs joga tönkretenni Kolozsvárt!”

Kolozsvár történelmi épületeinek szakszerű, átgondolt felújítását követelte szerdán román és magyar nyeklven közzétett állásfoglalásában Hegedüs Csilla műemlékvédelmi szakember.

Az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke azért tette közzé „adófizető polgárként” felhívását, mert a városháza alkalmazottai már második napja épületről épületre járva távolítják el a Kolozsvár arculatát meghatározó ingatlanok meglazult díszítőelemeit. Az akciót Emil Boc polgármester rendelte el, miután az elmúlt napokban járókelőket sebesítettek meg a lehulló épületdarabok.

 

Mostmár ELÉG!A napokban kiderült, mi a polgármesteri hivatal megoldása a 25 éve el nem végzett munkára. Mivel nem újí...

Posted by Hegedüs Csilla on Wednesday, January 6, 2016

A polgármesteri hivatal kedden egy közleményt is kiadott, amely szerint a városházi alkalmazottak a műemlékvédelmi bizottság szakembereinek felügyelete alatt végzik romboló munkájukat. A hivatal emlékeztet arra, hogy a lakástulajdonosok a törvény szerint kötelesek az épületek homlokzatát felújítani, ám ezt nagyon sokan elmulasztották, veszélyeztetve a járókelők testi épségét.

Hegedüs Csilla azonban úgy látja, hogy a városháza óriási kárt okoz ezzel az akcióval az érintett épületekben. A szakember szerint a polgármester a több száz éves kincseket műemléket még nem látott segédmunkásokkal alakíttatja át romokká, hogy aztán le lehessen azokat bontani, és 20 emeletes betongarázsokat építeni. „Ez pedig főbenjáró bűn. Senkinek sincs joga tönkretenni Kolozsvárt! ” – állapítja meg Hegedüs.

A szakember emlékeztet, hogy Nagyszebenben ugyancsak magánkézben vannak a főtéri műemlékek, ám mégis a polgármesteri hivatal újította közpénzből ezeket az ingatlanokat. „Csakhogy ott egy olyan városvezetés volt, akinek nem a stadionépítés volt az egyetlen prioritás, hanem egy élhető, szerethető városközpont kialakítása. Azért, hogy azoknak, akiknek az adólejeit költi, azoknak az embereknek jó legyen. Azért, hogy a turisták a városban költsék el a pénzüket, munkahelyeket teremtve a városlakóknak” – írja Hegedüs.

Az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke a Maszolnak elmondta, az önkormányzat már 2013-ban határozatott hozott a városközpont épületeinek felújításáról. „Az lenne a megoldás, ha azonnal összehívnák a szakembereket, és megvizsgálnák a felújítási ütemtervet” – jelentette ki Hegedüs.

A fotók tanúsága szerint barbár rombolás széles körben felháborodást keltett, és már egy kétnyelvű - magyar és román - petíció is megszületett, amelyben az aláírók a műemlékrombolás azonnali leállítását követelik Emil Boc polgármestertől. A petíció aláíróinak száma percről-percre nő, románul itt, és magyarul itt lehet csatlakozni hozzá.  

Lapunk kereste az ügyben Horváth Annát is, de amint azt a sajtófelelősétől megtudtuk, Kolozsvár alpolgármestere jelenleg külföldön tartózkodik.

Kapcsolódók

Kimaradt?