Így változott tavaly az autózás Romániában

Több olyan törvénymódosítás, kormányintézkedés vagy bírósági ítélet született 2015-ben, amelyekről idén sem szabad megfeledkezniük a hazai autósoknak.

Tavaly a minimálbér megemelésével együtt két alkalommal (január elsején és július elsején) is nőtt a büntetőpont értéke. Ez az összeg a mindenkori minimálbér tíz százaléka, ami jelenleg 105 lej. A kormány május elsejétől újabb minimálbér-emelést ígér, akkor a büntetőpont értéke 125 lejre nő.

Fontos változás, hogy a legfelső bíróság tavalyi ítélete értelmében az önkormányzatoknak többé nem áll jogukban elszállítaniuk a szabálytalanul parkoló járműveket. Ez korábban megkeserítette a sofőrök életét, mert az elszállítással megbízott cégek hatalmas összegeket kértek az autók „kiváltásáért”.

Változott tavaly a sofőrvizsgák szabályzata is. E szerint a sofőrjelölteknek nem kell újra elméletből is vizsgázniuk, ha a gyakorlati próbán elbuknak. Ez jelentős könnyítést jelent a gépjárművezetői jogosítvány megszerzésével próbálkozó személyeknek, mert jelenleg ahányszor elbuktak a gyakorlati vizsgán, a KRESZ-tesztet is újra el kellett végezniük. Kellemetlenebb, hogy a gyakorlati próbán megbukó sofőrjelölteknek továbbra is vizsgadíjat kell fizetniük, ha ismét próbálkoznak.

Tavaly októbertől az egészségügyi alkalmassági vizsgálat részét képezi az alvás közbeni légzészavar kiszűrése a sofőrvizsgán való jelentkezés előtt. Ha felmerül a betegség gyanúja, a jogosítvány megszerzése akár hónapokig elhúzódhat. Ezt a módosítást egy uniós irányelv írja elő. A megváltozott jogszabály célja, hogy csökkentse a gyakran tragikus kimenetelű balesetek számát.

Az egyik legnagyobb visszhangú 2015-ös törvénymódosítás szerint büntetik azokat az autósokat, akik pénzért vesznek fel stoposokat. A jogszabály a feketefuvarozásnak akar gátat szabni. Indoklása szerint az utóbbi időben elszaporodott az illegális személyszállítás, amely hátrányosan érinti a taxis cégeket és a személyszállító vállalkozásokat, és közvetett módon - a kieső adóbevételek miatt - az állami költségvetést is.

Tavaly februártól már csak gyerekülésben lehet szállítani a 135 centiméternél alacsonyabb gyermekeket. Az új szabályozás szerint a 135 centiméternél magasabb gyermekeket a gépkocsi biztonsági övével is be lehet kötni úgy, hogy az öv ne haladjon el a nyakuk vagy arcuk előtt. A szabályozás alól kivételt képeznek a tömegközlekedési eszközökön utazók, és azok a gyermekek, akik egészségügyi okokból nem viselhetnek biztonsági övet, és ezt orvosi papírokkal tudják igazolni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?