Át is adták és nem is adták át Nagyvárad főterét

Megnyitották az autós forgalom számára Nagyvárad főterét, és lezárultak az uniós támogatásból végzett munkálatok, mondta ma a helyszínen Mircea Mălan, a város alpolgármestere. Az Unirii (egykori Szent László teret) várhatóan 2016 áprilisában adják majd át, miután elkészülnek a teljes átalakítással.

A téren egyébként az év utolsó napján is dolgoztak még, és az újév után is folytatják a munkát, de a kivitelező cégek költségén. A főtér felújítására 3,6 millió eurós támogatást kapott a váradi önkormányzat, az ebből az összegből végzett munkálatokkal elkészültek és el is számoltak.

A jóváhagyott 3,6 millió eurónál kevesebb lett végül a támogatást, de hogy mennyivel, azt egyelőre nem tudták megmondani. A változást az okozta, hogy az eredeti terveket többször módosították, például a tervezett kétszáz csatornafedő helyett százra volt csak szükség, a tervezettnél kisebb felületet köveztek le, így ezeket az összegek kisebbek lettek a vártnál. Az alpolgármester egyébként elmondta: vállalja a felelősséget a főtér állapotáért, mivel ő koordinálta a felújítási projektet.

Összességében 18 ezer négyzetméternyi területet köveztek le, a világítást már beüzemelték, de még a helyére kell kerülnie egy, a tér áramellátásához szükséges transzformátornak. A főtérre egyébként tíz éves garanciát vállaltak a kivitelezők, erre úgy tűnik, szükség is, lesz, hiszen az alpolgármester is elismerte, már megjelentek repedések a burkolaton, illetve az is most derül majd ki, hogyan viseli a burkolat téli időjárási viszonyokat.

Kimaradt?