Szigorítanak a dohánytermékek forgalmazásán

Újabb dohányzásellenes jogszabály készül, az Egészségügyi Minisztérium a dohánytermékek értékesítését szabályozó törvényjavaslat szigorításán dolgozik.

A tervezett módosításokkal betiltanák a különböző aromákkal ízesített cigaretták forgalmazását, de a cigaretták internetes értékesítését is - írja a gandul.info. E mellett a jelenleg is használtnál sokkal elriasztóbb figyelmeztetéseket tüntetnek fel a cigarettásdobozokon és szigorítanak az elektromos cigaretták forgalmazásán is.

A dohánytermékek online értékesítése betiltásának oka: a kiskorúak így könnyebben hozzáférhetnek a számukra még tilos dohányáruhoz, az interneten ugyanakkor a termékek eredetét sem lehet ellenőrizni.

Míg jelenleg a dohánytermékek csomagolásán levő sokkoló képek és figyelmeztetések a csomagolásnak felét foglalják el, a törvény alkalmazása esetén ez legkevesebb a felület 65 százaléka lesz.

A tervezet egy uniós irányelvet alkalmaz a hazai törvénykezésben, amellyel a fiatalok körében próbálják visszaszorítani a dohányzást.

Kapcsolódók

Kimaradt?