Így búcsúztatják az Óévet Marosvásárhelyen

Csütörtök délután 4 órakor lezárják Marosvásárhely főterét, ahol utcabált szervez a polgármesteri hivatal. Este 10 órakor La Bouche, a német popduó lépszínpadra, éjfélkor pedig tűzijáték lesz.

Marosvásárhelyen három társulat várja azokat, akik valamilyen kulturális igénynek eleget téve szeretnék zárni az évet, illetve, akik időben beszerezték szilveszter estéjére a belépőjegyet. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata szuperpodukcióval, az operettek királynőjének is nevezett Csárdáskirálynő bemutatójával búcsúztatja 2015-öt. Kálmán Imre – Békeffi István – Kellér Dezső – Gábor Andor: Csárdáskirálynő című nagyoperettjét Tasnádi Csaba rendezte. A csütörtöki bemutatóelőadásra a Bernády György- mecénásbérletek és a Kemény János- bemutatóbérletek érvényesek. Az előadás az új év első napjaiban is megtekinthető lesz, január 2-án, szombaton, 3-án, vasárnap és 4-én, hétfőn, mindhárom alkalommal este 7 órától.

A Kultúrpalotában csütörtök este 6-tól a 25 évéhez érkezett Gruppen-Hecc Kabarátársulat a Migráncs vagyok, nem piskóta című zenés, politikai szilveszteri kabaréelőadására már elfogytak a jegyek, de a produkció január első napjaiban is megtekinthető lesz. A társulat, szokásához híven ezúttal is aktuálpolitikai kérdésekkel foglalkozik, mint például a migráns-kérdés, a kormányváltással, a korrupciós ügyek, illetve a kézdivásárhelyi terrormerénylet. A fennállásának 25-ik évfordulóját ünneplő társulat egy kötetet is kiadott erre az alklomra  25 maradhat? A Gruppen-Hecc kabarétársulat első 25 éve címmel. A könyvben 38 szerző rövid írása olvasható, valamint interjúk, visszaemlékezések, jelenetek és dalok szövegei, fotók, dokumonetumok, amelyek a 25 év legjelentősebb eseményeit örökítették meg a társulat életéből.

Ugyancsak csütörtük este hét órától a Maros Művészegyüttes székházában a Hahota Színtársulat a Bonyolódik a bonyodalom című legújabb zenés-táncos szilveszteri kabaréjával szórazkotatja közönségét. A Kovács Levente rendezte előadás január 2-án, szombaton délután 5 és este 8 órától, 3-án, vasárnap, 4-én, hétfőn és 5-én, kedden este 7 órától  is megtekinthető. Január 6-án, szerdán és 7-én, csütörtökön este 7 órától a társulat Szovátán vendégszerepel, a Domokos Kázmér Művelődési Házban. A 30-ik fennállásához érkezett kabarétársulat idei szilveszteri műsorában  Puskás Győző, Székely M. Éva, Kelemen Barna, Ritziu Ilka Krisztina, Cseke Péter, Gönczy Katalin és Szőllősi Pénzes Szilárd lép színpadra.

Aki nem színházban és nem is az utcabálban ünnepel, az a számos kultúrkocsma  kínálata közül választhatta ki a számára legmegfelelőbbet. Például párizsi stílusú szilveszterezéssel népszerűsítette magát az egyik főtéri kávézó, míg egy másik angol nyelven hírdette ma éjjeli kínálatát. Aki otthon, családi, vagy baráti körben tölti az év utolsó napját, annak a rendőrség szolgál jótanccsal, mit tegyen, illetve ne tegyen, hogy elkerülje a szilveszteréjjeli balesetet, tragédiát. Például tűzvédelmi szempontból fontos, hogy figyeljünk az égő gyertyákra, csillagszórókra, gyúlékony anyagokra, ne hagyjunk felügyelet nélkül égő tüzet. A betörők és  tolvajok ellen is fokozottabban kell védekezni – figyelmeztet a rendőrséi közlemény, amelyban azt tanácsolják, hogy aki otthonról távozik, jól zárja be az ajtót, ellenőrizze, hogy az ablakok is be vannak-e zárva, esetleg szóljon egy-két szomszédnak, hogy amíg nem tartózkodik otthon, figyeljen a lakására. A gépkocsitulajdonosoknak azt javasolják a katasztrófaelhárítók, hogy parkoláskor ne zárják el a kijáratot, hogy szükség esetén mentő, vagy tűzoltókocsi helyet találjon.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?